Založ si blog

Odišiel Anton Hykisch (92) a už sa nevráti

Jeho dlhý a plodný život stál pevne na troch stĺpoch – spisovateľskom,  diplomatickom a aj náboženskom. Obdivoval všetko pekné, najmä literatúru a umenie. Bol chodiacou encyklopédiou, každý rok vydal novú knihu. Mnoho čítal a písal, rozpoznal  podstatné od nepodstatného. Napísal asi 40 kníh a 1200 článkov. V knihe Anton Hykisch – písať znamená ostať nám zanechal svoj testament. 

Bol spisovateľom s veľkým S. Mal veľký talent z nadhľadu chápať súvislosti, vysvetľovať ich príčiny a následky. Z jeho vystúpení v médiách a na konferenciách vidno, že stále žil na pulze času, rozumel dobe a neostýchal sa o nej povedať aj pravdu. Napriek mnohých nepriaznivým okolnostiam aj posledné roky využil na intenzívne uvažovanie a písanie. 

Nemal jednoduchý život – predtým pre politiku, posledné roky pre zdravie. Pre postoj k  r. 1968 ho prepustili z Československého rozhlasu. Vylúčili ho zo Zväzu slovenských spisovateľov a zakázali publikovanie. Po r. 1989 sa stal riaditeľom vydavateľstva Mladé letá, v r.1990-92 bol poslancom SNR za KDH. V r. 1993-97 bol veľvyslancom Slovenskej republiky v Kanade. V r. 1998-2002 externe prednášal politológiu na Trnavskej univerzite. Tvrdil, že sa to stalo po mojom návrhu, bol som tam vtedy prorektorom.

V boji za nové štátoprávne usporiadanie bývalej ČSFR presadzoval prijatie Deklarácie o zvrchovanosti Slovenska. Vyhlásil, že naša samostatnosť je nezvratná, vyzdvihoval pokojný rozchod s Českom, ktorý svet oceňoval. 

Pravidelne písal aktuálne eseje v mesačníku Euroreport, ktorý vydával Ľubo Jurík. Svoju všestrannosť potvrdil aj scenármi k filmom a rozhlasovými hrami. Páčili sa mi najmä jeho spomienky z r. 1990-92 – Ako chutí politika(2004). Boli to podstatné roky našej novodobej histórie, na ktoré sa pomaly zabúda, najmä keď ich svedkovia vymierajú.  

Hykisch bol doyenom v intelektuálnom Pi – klube, ktorý sa snaží byť „laboratóriom“ ideí. Bol jeho najvýznamnejším členom, aj jeho zásluhou naše debaty boli zaujímavé, najmä o literatúre, histórii, umení, pri víne a speve.  Posledného stretnutia klubu Pi, ktorý bol 13.júna 2024 sa aktívne zúčastnil. Dobre si pamätám, ako sme sa pri rozlúčke nezvykle milo objali. Na ďalší klub 25. júla 2024 nám napísal, že je v nemocnici, z ktorej by ho mali pustiť domov. Dúfali sme, že príde…

Posledný telefonát s ním mal náš člen Ľubo Olach dva dni pred smrťou, v pondelok 15.7. o 14.53. Na otázku, ako sa máš, či prídeš na Pi-klub, vydávaš novú knihu? – odpovedal:  „Nie je to žiadna sláva. Denne dostávam tri, štyri infúzie. Mám anémiu a čo ja viem ešte, ale teším sa domov… Na najbližší Pi-klub nemôžem prísť a neviem či ešte vôbec do klubu prídem. Keď, tak na jeseň keď už nebude teplo a snáď mi bude lepšie. U Marenčina vydávajú moju asi poslednú knihu „Nočné zápisky“. Však už mám na to vek…“

Anton Hykisch nám zanechal veľa krásnych citátov. Pripomeniem jeho slová, ktoré sú typické pre odchádzajúcu generáciu talentov, ktorá na ramenách niesla ťažkosti 20. a 21. storočia: „Pamäť, pamäť… – mrzia ma moje nenapísané romány. Modlím sa za to, aby mi zdravie vydržalo a aby som pre seba i pre iných ešte mohol vyniesť pravdu z hlbín na svetlo.“

Milý Tonko, oddýchni si v rodnej zemi. Vedel si, komu si uveril a bol si tým istý. Nech Ti odpočinutie večné dá Boh tam, kde niet bolestí a trápení. 

Sedem statočných – v piatok trinásteho

13.09.2024

Sú mojimi obľúbencami: sochár Michelangelo Buonarotti, maliar Caravaggio, hudobník Gustáv Mahler, spisovateľ Konštantín Paustovskij, básnik Rudolf Dilong, spevák Freddie Mercury a kardinál Tomáš Špidlík. Michelangelo Buonarroti (+1564) bol geniálny sochár, maliar, architekt a básnik. Keď mal 15 rokov, jeho talent si všimol Lorenzo de Medici a adoptoval si ho. Maľoval aj [...]

Fantastická „Symfónia tisícov“ Gustáva Mahlera

08.09.2024

8. symfónia Es-dur – „Symfónia tisícov“ je grandiózne dielo s troma zbormi, veľkým orchestrom a 8-mi sólistami. Odznela 6.9.2024 v sále Slovenského rozhlasu v Bratislave, pod vedením bravúrneho a energiou nabitého Ondreja Lenárda, ktorý sa 9.9. dožíva 82 rokov. Jej dve časti trvali hodinu a 25 minút, v Bratislave sa uskutočnili prvýkrát po 27 rokoch! [...]

21. Kalvárska olympiáda je za nami

03.09.2024

Uskutočnila sa tradične v Nitre, na Kalvárii, za účasti asi stovky pretekárov a divákov. Zvony na kostole ohlásili začiatok o 10,45 a nemilosrdné boje sa začali. Tradične sa začalo futbalom Kalvária: Stračia cesta. Vlani vyhrala Kalvária 7:1, tentokrát Stračáci kúpili veľkých hráčov, ktorých korene vraj boli z tejto slávnej štvrti. Na kontrolu ich OP [...]

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 47039x
Priemerná čítanosť článkov: 1344x

Autor blogu

Kategórie