Založ si blog

5. mája 1950 zostali kláštory prázdne

V apríli a máji 1950 komunisti likvidovali rehole a rády v Československu. Tisícky rehoľníkov a rehoľníčok zavreli do pracovných táborov a väzenia. Vyše 900 budov kláštorov ukradli, 40 rokov využívali a keď ich mali v r. 1990 vrátiť boli urazení a neochotní. Niečo o tom viem, mal som tieto reštitučné zákony na starosti vo Federálnej vláde ČSFR.

Aj misionári Spoločnosti Božieho Slova SVD dopadli v Nitre rovnako. Do života sa zasa vrátili až po 40 rokoch. Toľko blúdili Židia po púšti, my v komunistickej Biafre ducha.

V r. 1948 odišli z Nitry poslední misionári do misii: napr. pátri Jozef Kližan do Indonézie a  Ján Jamrich do Indie. Omšu mal arcibiskup Karol Kmeťko, aj ja som miništroval. Mama nám hovorila, že prichádzajú ťažké časy. Komunisti boli stále drzejší, všetko likvidovali a zakazovali, netrúfli si iba na púť Matky Božej a na Krížové cesty. Masy sa tam modlili pod dohľadom tajných. Na Matku Božiu zvonili často zvony – vítali dievky a ženy v krojoch s bielymi stužkami, mužov so zástavami a sochou Panny Márie na pleciach. Dychovky hrali,   Kalvárska ulica bola plná šiatrov, predávali sa sväté veci, aj perníky a turecký med.

Náboženské veci v štáte mal vtedy na starosti súdruh Gustáv Husák. Likvidácia náboženských reholí a rádov v r. 1950 bola aj jeho zodpovednosťou. O deväť mesiacov však komunisti zatkli aj Husáka a ako buržoázneho nacionalistu ho odsúdili na doživotie. V tom čase to bola ich bežná metóda práce kontrolovaná sovietskymi poradcami.

Noc na 4. mája 1950 bola tragická. Večer sa na rozlúčku v kostole spievalo: „Matka, neopúšťaj nás.“ Odišli sme vystrašení a nechápajúci, nevedeli sme spať. Okolo polnoci zaznel hukot aut a autobusov, komunisti obkľúčili Misijný dom vojakmi, policajtmi, štbákmi a milicionármi a jeho obyvateľov uniesli do kláštora v Podolínci. Tí grázli a hulváti neboli Česi, Rusi ani Maďari, boli to Slováci, synovia kresťanského národa, ktorí za mysu šošovice zapredali svoje matere. Darmo ich dali pokrstiť a naučili prežehnať.

Mama s otcom pozorovali cez okno, čo sa deje. Za svitania odchádzali posledné vetriesky. Keď jedna išla okolo, mama sa im z okna pohrozila päsťou. Auto zabrzdilo a milicionár zakričal: „Zapíš ju!“ Bolo to zbytočné, u ŠTB sme boli dávno „zapísaní“. My, deti, sme potom blúdili po otvorenom Misijnom dome a „kradli“ z povale ružence a sväté obrázky.  

Na streche Misijného domu bol obraz misionárov odchádzajúcich do misií, hneď ho zatreli. V 50-tich rokoch začal Misijný dom horieť, uderil blesk a strecha bola v plameňoch.  

Neďaleko nás, v bývalom chudobinci, bolo ŠTB – štátna bezpečnosť. Tam ľudí zatvárali a vypočúvali. Apolka, niekedy aj s mamou, sa pred budovou modlievali a kropili ju svätenou vodou. Apolka chodila na púte s veľkým krížom, na ňu si netrúfli. Aj jej odháňanie diabla oslabilo jeho moc, takže ŠTB, ktoré rodičov neraz vyšetrovalo, na nás nestačilo.

Kto chce 150 tisíc dolárov za stomiliónové prvočíslo?

15.05.2024

Ako exmatematika, ktorý sa tejto vede vied venoval tri na tretiu rokov, mi čísla nedajú pokoj. Podľa I. Newtona sa vo vesmíre najčastejšie vyskytuje sedmička. Aj Ľubo Feldek úvodom k mojej knihe Sedem statočných na siedmich pahorkoch Ríma si to všimol. Pripomína mi, že stále zdôrazňujem sedmičku: toľko je pahorkov v Ríme (a v Nitre), 3×7+3 je mostov nad [...]

San Remo a Sen o sláve

07.05.2024

Aj po jarných chladoch zrazu zasvietili biele agáty, červené pivoňky, ružové ruže, fialové bugenvílie, voňavé levandule a žlté mimózy, ktoré v Ríme kvitli už v decembri. Najkrajšie sú však slovenské lúky plné kvetov. Podľa Wikipedie existuje 62 farieb. Všetky sa vraj dajú namiešať z červenej, žltej a modrej. Červená a modrá dáva fialovú, modrá a žltá [...]

Malé ženy v SND – výborné divadlo

01.05.2024

Do divadla málo chodím. Mám tam asi 25 km, občas dostanem pokutu, papuču, už ma aj odtiahli. Na nátlak vnučiek som nedávno so šiestimi ženami išiel do Činohry SND na Malé ženy od Louisy Mary Alcottovej (1832-1888). Trochu som predtým ohŕňal nos, ale bolo to perfektné. Lepšie to byť nemohlo, v závere sa poďakujem tým , ktorý sa o to pričinili. Už som si myslel, že [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 9271x
Priemerná čítanosť článkov: 1159x

Autor blogu

Kategórie