Založ si blog

Najlepšie víno je Il primitivo di Manduria

Na Malokarpatskej vinnej ceste, vo Svätom Jure, boli nedávno vinné trhy.  Nemohol som sedieť doma a s dcérou Mášou sme išli okoštovať. Bol už podvečer, davy sa nevalili, Perný neprišiel, tak sme stihli iba Čoko-kafé, Vínocentrum a Bognárovu pivnicu. Červené, biele a biele… Z kruhového objazdu nás vzala manželka, ktorá bez navigátora trafila domov.

Môj postoj k vínu posilnilo päť rokov v Taliansku. Diplomati nemôžu uraziť druhý štát, tým, že na štátnych sviatkoch pijú minerálku. Pri poháriku sa tvorí diplomacia okamihu, úsmevu, vtipu a noblesnosti. Kontakty a priateľstvá sa dlho budujú, často je na začiatku víno. Pripomína mi to stretnutia s významnými ľuďmi, ktorí tam generovali nápady, politické tajomstvá a vtipy, bez ktorých to v Taliansku nefunguje. 

Predstavenie slovenských vín 22.1.2003 bolo v prvej kaviarni Ríma, v Antico Caffe Greco. Tu sedávali najväčší umelci, hudobníci a spisovatelia, aj budúci pápeži. Večer uvádzal profesor vína Fedor Malík. Ľudia počúvali historky o víne s otvorenými ústami, slovenské syry zmizli ešte počas prejavu. 

Keď sa vo Vajnoroch promovalo červené a biele na počesť talianskeho generála Luigiho Piccione, ktorý tam v r. 1917 tri mesiace žil, debatu viedol tiež Fedor Malík, ja som miništroval. Tvrdil, že dobré víno potrebuje legendu. Poznáte historku o víne Oliver Iršay, ktoré vonia po lúčnych kvetoch? Bol to maďarský židovský obchodník v Szegede, ktorý v r. 1930 dal milión pengo autorom vína s jeho menom. Mám ho najradšej, škoda, že sa u nás pestuje len asi na 4% plôch viníc.

Raz v Trastevere bolo smutne chladno a v bare som si dal Il primitivo di Manduria. Ťažko ho darovať, obdarovaný by sa urazil, ale ho nemôžem darovať preto, že je príliš dobré.

Taliani vyrábajú luxusné veci, ktoré nikdy nebudem potrebovať. Vyrábajú však aj dôležité veci – napr. vín majú 35.000 druhov. Zrkadlí sa v nich krása krajiny, umelecké a bohémske sklony jej obyvateľov, u ktorých víno nie je znakom bohatstva a prestíže.

 Na Slovensku sme, najmä v bielom, v 1. lige. Oceňuje to aj bohémsky Pi-klub, kde pi je zo slova piť. Keď sme mali pred 10 rokmi svoje zasadanie v Užhorode, ukrajinský básnik, Roman Kudlyk, nám venoval svoju báseň:

… bez vína akoby ani nebol človekom.

Vinič nám daruje silu zeme.

Strapce – slnko vlievajú do krvi.

Preto tak dlho žijem.

Nepi ho narýchlo,

porozprávaj sa s ním ako s priateľom,

pochváľ ho ako človeka..

Vinohradníctvo má na Slovensko dlhú tradíciu. Na vrchu Molpír v Malých Karpatoch pri Smoleniciach našli ešte pred príchodom Rimanov sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádobu na víno zo 7 stor. pred Kr. Aj keď Tatari v r. 1241 vinice zničili, Nemci a Taliani, ktorí chápali, že je tu dobrá pôda, sem prišli a obnovili ich. 

V 19. stor. sa víno z Jura vyvážalo aj do Talianska. Aj v r. 2000-5 Taliani mali o naše víno záujem, ale požadovali také množstvá, ktoré Slovensko nedokázalo vyrobiť.

Kráľovná vína, Dorota Pospíšilová, hviezda vinárskeho neba, mala 13.2.2024 94 rokov. Zasvätila ich vínu, vyšľachtila 24 nových odrôd viniča, pričom „vysiala 153-tisíc semien, pričom vyšľachtenie a uznanie jednej odrody trvá asi 33 rokov“. Naše vinárstvo aj vďaka nej je svetovou špičkou. Jej najznámejšie vína sú Devín, Dunaj, Hron, Rudava a Váh.  

Som rád, že som mal možnosť ju viackrát stretnúť. V r. 2018 spolu s 18 vedcami SAV ma menovali v Kongresovom centre SAV v Smoleniciach. do degustačnej komisie „Víno SAV 2018“. Pracovali sme pod dohľadom enológov a vinárov, ktorí boli nehodnotiaci predsedova degustačných skupín. Členovia komisií mali pred sebou nádoby na nedopité zvyšky testovania, ja som ich nepoužíval. Ocenil som, že tí, ktorí na zámku zostali, mali večer možnosť z otvorených fliaš skontrolovať svoju prácu.

Nedávno som sa s pani Dorotou stretol na koncerte Slovenskej filharmónie. Ako vždy, bola milá a ochotná k debate. Nech ešte dlho svieti jej úsmev.   

Začal Festival čínskych filmov

26.09.2024

Pri príležitosti 75. výročia spolupráce ČĽR a SR veľvyslanec Číny na Slovensku J.E. Cai Ge slávnostne otvoril v kinosále SNG v Bratislave festival čínskych filmov. S voľným vstupom bude 26.-28.9.24 v kine Lumiere. Privítal nás vo výbornej slovenčine a češtine a vyslovil potešenie z rastúcich kontaktov so Slovenskom. Bol som rád, že aj veľmoc, v ktorej mnohé [...]

Reportáž z Nitry, milej Nitry

24.09.2024

Spomínal som na Rím a napadla mi Nitra, ktorá má tiež sedem pahorkov. Tak som ju navštívil. Mária mala nedávno v Nitre maturitnú stretávku. Jej manžel ju tam zaviezol, povedal jej, že medzitým pôjde navštíviť staré lásky… Manželka mu odporučila, aby teda išiel na cintorín. Cestou na cintorín si odskočil na nitriansky Hrad a to bola chyba. Išiel tam [...]

Slávna Sophia Loren má dnes 90

20.09.2024

Tentokrát sa jedná o jej roky. Bol to idol našej mladosti, výborná herečka a krásna žena. Jej filmy boli slávne najmä v 60. rokoch minulého storočia. Vtedy k nám dochádzalo málo filmov zo Západu, cenzúra nepúšťala tie, ktoré nehanili zahnívajúci kapitalizmus. Taliansko s krásnymi Taliankami a mnohými komunistami, aj keď nie [...]

Libanon, Hasan Nasralláh, Izrael, Hizballáh

Biden: Zabitie Nasralláha je spravodlivé, zaslúžil si to. USA odporúčajú Američanom odísť z Libanonu

28.09.2024 20:55

Americký prezident Joe Biden označil v sobotu zabitie vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha za "opatrenie spravodlivosti".

18 szoevetseg aliancia

Maďarská aliancia má nového predsedu - Lászlóa Gubíka

28.09.2024 18:50

Novým predsedom mimoparlamentnej strany Maďarská aliancia sa stal László Gubík. Delegáti strany ho zvolili na sobotňajšom republikovom kongrese.

Peter Pellegrini, Daniel Zmeko, Brezová pod Bradlom oslavy TTX

Pellegrini pozdravil vojakov na oslave Dňa ozbrojených síl, udelil štyri vyznamenania

28.09.2024 17:44

Ozbrojené sily sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR, uviedol prezident Peter Pellegrini.

Czech Republic Presidential Election

Voľby do českého Senátu prvýkrát vyhralo Babišove ANO, ale vláde väčšina zostala

28.09.2024 17:21

Hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša prvýkrát od svojho vzniku vyhralo voľby do Senátu.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 51833x
Priemerná čítanosť článkov: 1329x

Autor blogu

Kategórie