Založ si blog

Slovenský Solženicyn má 90

Neraz som po Novembri 1989 citoval vetu:

„Štyridsať rokov sme žili iné životy, teraz treba žiť v pravde“. 

Povedal ju Rudolf Dobiáš, môj priateľ, básnik a spisovateľ.

Ako 19 ročnému mu za posmešnú kresbu Stalina a Gottwalda naparili za velezradu a protištátnu činnosť 18 rokov väzenia. Väčšinu z nich prežil v uránových baniach v Jáchymove. Stretol sa tam aj s Antonom Srholcom, Titusom Zemanom, Jánom Havlíkom, a s mnohými osobnosťami, o ktorých sa 40 rokov nemohlo hovoriť. Z väzenia vtedy svojej mame napísal:

Naozaj mama, mám sa skvele,

len mi je smutno bez teba…

Odsedel si sedem rokov, na amnestiu v r. 1960 ho prepustili a hneď vzali na vojenskú prezenčnú službu. Aj po nej mu v živote ruže nerástli, ako bývalý politický väzeň sa ťažko predieral socializmom.

Kvôli politickým názorom bolo v tých rokoch v Československu uväznených asi 70 tisíc ľudí, sto z nich popravili. Roľníkom zhabali pôdu, naplnili tábory nútených prác, vyše 700 kláštorov zlikvidovali a tisíce rehoľníkov a rehoľníčok pozavierali, rozprášili a poslali na roky do pracovných táborov PTP. Kto mal iný názor, či veril v Boha, bol triednym nepriateľom.

Vyšetrovateľom, mučiteľom, sudcom, bacharom a funkcionárom vtedajšieho režimu, ktorí zničili životy mnohých čestných a talentovaných ľudí, sa v podstate nič nestalo.

Asi od r. 1976 sa Rudolf Dobiaš začal venovať písaniu prózy a poézie. O svojom živote a nielen o ňom, napísal veľa kníh a básní. Zostavil a napísal aj štyri diely Triednych nepriateľov – svedectvá ľudí postihnutých brutalitou komunistického režimu.   

Po revolúcii v r. 1989 sa s nádejou na lepší svet rýchlo zapojil do budovanie lepšieho sveta, v r. 1990-93 bol aj redaktorom Slovenského denníka a členom Konfederácie politických väzňov. Dostal viacero vysokých ocenení, Spolok nezávislých spisovateľov ho navrhol na Nobelovu cenu za literatúru.

Milý Rudolf, vzácny priateľu!  

Zo srdca Ti želám najmä Božie požehnanie, radosť zo života, veľa tvorivosti a optimizmu. Vieš, komu si uveril a si si tým istý!

Začal Festival čínskych filmov

26.09.2024

Pri príležitosti 75. výročia spolupráce ČĽR a SR veľvyslanec Číny na Slovensku J.E. Cai Ge slávnostne otvoril v kinosále SNG v Bratislave festival čínskych filmov. S voľným vstupom bude 26.-28.9.24 v kine Lumiere. Privítal nás vo výbornej slovenčine a češtine a vyslovil potešenie z rastúcich kontaktov so Slovenskom. Bol som rád, že aj veľmoc, v ktorej mnohé [...]

Reportáž z Nitry, milej Nitry

24.09.2024

Spomínal som na Rím a napadla mi Nitra, ktorá má tiež sedem pahorkov. Tak som ju navštívil. Mária mala nedávno v Nitre maturitnú stretávku. Jej manžel ju tam zaviezol, povedal jej, že medzitým pôjde navštíviť staré lásky… Manželka mu odporučila, aby teda išiel na cintorín. Cestou na cintorín si odskočil na nitriansky Hrad a to bola chyba. Išiel tam [...]

Slávna Sophia Loren má dnes 90

20.09.2024

Tentokrát sa jedná o jej roky. Bol to idol našej mladosti, výborná herečka a krásna žena. Jej filmy boli slávne najmä v 60. rokoch minulého storočia. Vtedy k nám dochádzalo málo filmov zo Západu, cenzúra nepúšťala tie, ktoré nehanili zahnívajúci kapitalizmus. Taliansko s krásnymi Taliankami a mnohými komunistami, aj keď nie [...]

zdravotná sestra

Sestry hrozia Dolinkovej: Ak neupravíte konsolidáciu, nebudú žiadne nadčasy

30.09.2024 16:10

Šéfka OZ SaPA vyzvala sestry a pôrodné asistentky v nemocniciach po celom Slovensku, aby odmietli nadčasy.

zdravotná sestra

Sestry hrozia Dolinkovej: Ak neupravíte konsolidáciu, nadčasy nebudú

30.09.2024 16:03

Šéfka OZ SaPA vyzvala sestry a pôrodné asistentky v nemocniciach po celom Slovensku, aby odmietli nadčasy.

Orbán

Orbán v parlamente varoval pred vťahovaním Maďarska do ekonomických konfliktov

30.09.2024 15:41

Premiér prezentoval kroky novej hospodárskej politiky svojej vlády.

Branislav Panis, generálny riaditeľ SNM

Po Drličkovi a Kusej Šimkovičová odvolala aj riaditeľa Slovenského národného múzea Panisa

30.09.2024 15:40, aktualizované: 15:49

Ministerka kultúry začiatkom augusta odvolala zo svojich pozícií generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla a generálnu riaditeľku Slovenskej národnej galérie.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 40
Celková čítanosť: 52664x
Priemerná čítanosť článkov: 1317x

Autor blogu

Kategórie