Založ si blog

Začal Festival čínskych filmov

Pri príležitosti 75. výročia spolupráce ČĽR a SR veľvyslanec Číny na Slovensku J.E. Cai Ge slávnostne otvoril v kinosále SNG v Bratislave festival čínskych filmov. S voľným vstupom bude 26.-28.9.24 v kine Lumiere. Privítal nás vo výbornej slovenčine a češtine a vyslovil potešenie z rastúcich kontaktov so Slovenskom. Bol som rád, že aj veľmoc, v ktorej mnohé mestá sú väčšie ako Slovensko, nás chváli a ctí.  

Nasledoval čínsky film o mladom, húževnatom chalanovi, ktorý sa prebíja životom veľkomesta. S veľkým záujmom som sledoval tento temer dvojhodinový film, jeho spád, strihy, hudbu a tance hrdinu a ďalšej masy čínskych raperov. Po filme dávam klobúk dolu.  

Film réžie Don Chengpeng sa volá One and only. Ide o starého veterána hip-hop tanca a mladého tanečníka, ktorý sa tiež chce stať profesionálom. Vo veľkej konkurencii to nemá ľahké, postupne sa však tvrdým tréningom prebíja. Pochádza z chudobnej rodiny, ktorá po smrti otca nežije ľahkým životom. Vládne v nej súdržnosť, radosť, vzájomná pomoc a tolerancia. Mladík pracuje vo viacerých zamestnaniach – vypomáha v kuchyni, rozváža stravu, umýva autá, od svitu do mrku pracuje a trénuje. Postupne sa vo veľkej konkurencii prebíja na prvé miesto v najväčšej súťaži v Číne. Trochu nadnesene – mohol by byť vzorom pre mladú generáciu, lebo iba tvrdou prácou  a sebazaprením sa dá využiť talent.     

Aj osoba jeho „trenéra“, bývalého rapera a teraz menežera je výborne vykreslená. Je húževnatý, vtipný a ľudský, ale aj tvrdý, ak treba.

Čína je mohutná krajina s úspechmi vo všetkých oboroch ľudskej činnosti. Málo o nej hovoríme, píšeme a s ňou spolupracujeme. Vyčítame jej blízkosť k Rusku, ale ako susedia, majú dlhú tradíciu vzťahov. Už v r. 1949 George Orwell o tom v knihe 1984 predpovedal.

Bol som prekvapený množstvom dobre slovensky a česky hovoriacim čínskych účastníkov  slávnosti, ktorí sa jazyky učili na Univerzite v Pekingu.

Rád prídem aj na iné podujatia ČĽR.

PS: Môj príchod do SNG nebol ľahký: zápchy, opravy ciest, zákazy a príkazy. Tam kde sa včera dalo, dnes sa nedá. Vrcholom je Vajanského nábrežie, kde strašia dva široké červené a prázdne pásy pre cyklistov. Sú ohradené kameňmi, pričom autá sa musia tlačiť v jednom pruhu s nemožnosťou sa otočiť. Aj tak som sa otočil, nepodarilo sa to na jeden krát. Nájsť parkovisko bol ešte väčší problém. Povodne, dnes už bez vody, všetko zmenili, ale stále je všetko  zakázané. Záver – v hlavnom meste vládne neporiadok a chaos.

Reportáž z Nitry, milej Nitry

24.09.2024

Spomínal som na Rím a napadla mi Nitra, ktorá má tiež sedem pahorkov. Tak som ju navštívil. Mária mala nedávno v Nitre maturitnú stretávku. Jej manžel ju tam zaviezol, povedal jej, že medzitým pôjde navštíviť staré lásky… Manželka mu odporučila, aby teda išiel na cintorín. Cestou na cintorín si odskočil na nitriansky Hrad a to bola chyba. Išiel tam [...]

Slávna Sophia Loren má dnes 90

20.09.2024

Tentokrát sa jedná o jej roky. Bol to idol našej mladosti, výborná herečka a krásna žena. Jej filmy boli slávne najmä v 60. rokoch minulého storočia. Vtedy k nám dochádzalo málo filmov zo Západu, cenzúra nepúšťala tie, ktoré nehanili zahnívajúci kapitalizmus. Taliansko s krásnymi Taliankami a mnohými komunistami, aj keď nie [...]

Hudba je reč mieru a radosti

18.09.2024

Prezrel som si môj facebook za posledné dva dni. Našiel som tam viaceré príspevky a zdieľania, ktoré sa týkajú hudby. Bez nej by bol svet podstatne horší a smutnejší. Ďakujem všetkým skladateľom, interpretom a sólistom, aj dirigentom, zborom a orchestrom, že nám hrajú a tešia ľudí dobrej vôle. Najprv som chcel ku každej skladbe dať aj adresu, kde sa [...]

Libanon, Hasan Nasralláh, Izrael, Hizballáh

Biden: Zabitie Nasralláha je spravodlivé, zaslúžil si to. USA odporúčajú Američanom odísť z Libanonu

28.09.2024 20:55

Americký prezident Joe Biden označil v sobotu zabitie vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha za "opatrenie spravodlivosti".

18 szoevetseg aliancia

Maďarská aliancia má nového predsedu - Lászlóa Gubíka

28.09.2024 18:50

Novým predsedom mimoparlamentnej strany Maďarská aliancia sa stal László Gubík. Delegáti strany ho zvolili na sobotňajšom republikovom kongrese.

Peter Pellegrini, Daniel Zmeko, Brezová pod Bradlom oslavy TTX

Pellegrini pozdravil vojakov na oslave Dňa ozbrojených síl, udelil štyri vyznamenania

28.09.2024 17:44

Ozbrojené sily sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR, uviedol prezident Peter Pellegrini.

Czech Republic Presidential Election

Voľby do českého Senátu prvýkrát vyhralo Babišove ANO, ale vláde väčšina zostala

28.09.2024 17:21

Hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša prvýkrát od svojho vzniku vyhralo voľby do Senátu.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 51856x
Priemerná čítanosť článkov: 1330x

Autor blogu

Kategórie