Založ si blog

Nezabudnime na Krtka Eduarda Petišku

Mojich dvanásť vnukov – u desiatich pravnukov som prieskum nerobil – odchoval Krtko.  Majster slova, Eduard Petiška (*24.5.1924 – +6.6.1987), svojim rozsiahlym dielom pozitívne ovplyvnil generácie našich detí, mládeže a dospelých. Bol všestranný talent – básnik, prekladateľ, dramatik. Žil v dobe, keď originalita a tvorivosť nemali veľkú cenu. Žiaľ, aj dnes ju nemajú a miesto úcty a priazne talentom, im závidíme a podrážame nohy.

Odišiel bez rozlúčky, príliš skoro, v roku 1987 – slobody sa nedožil.  Za 63  rokov, napísal 90 kníh, ktoré boli preložené do 30 jazykov. Predalo sa z nich do r. 2014 18 miliónov exemplárov. Je to obrovský kontrast s dneškom, keď sa knihy vydávajú v náklade 500 kusov a nikto netuší, či sa predajú?

Od novembra 1989 sa všeličo zmenilo, k lepšiemu, aj k horšiemu. To lepšie pokladáme za samozrejmé, to horšie kritizujeme. Isté je, že kultúra nemôže byť založená na trhových princípoch – trhni, čo môžeš. 

Po februári 1948 nastala 40 ročná biafra ducha. Mnohí rezignovali, ušli do zahraničia, iných odstavili, ba aj likvidovali. Petiška sa nevzdal a totalitu porazil svojimi knihami pre deti a mládež, aj nevšednými prerozprávaniami starých povestí, báji a príbehov.

Jeho všestrannosť a pracovitosť v skromnej izbe s písacím strojom nemá obdoby. Ukázal, že k talentu patrí aj schopnosť sa presadiť, že aj v sťažených podmienkach možno vytvárať hodnotné diela. Písal ich bez počítača a internetu, bez cestovania a prístupu do zahraničných knižníc.

Od leporiel, cez rozprávky, literatúru faktu a rozsiahle romány, to je jeho  úspešná bilancia. Planétka vo vesmíre tiež nesie posolstvo s jeho menom. Škoda, že si ho nevšimla komisia pre udeľovania Nobelových cien pre literatúru.

Petiška prekladal mnoho nemeckých klasikov – najmä Goetheho a Heineho. Svojho času napísal doslov ku Hesseho knihe Knulp. Hesse, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru z r. 1946, nemal rád doslovy ku svojim knihám, ale v tomto prípade urobil výnimku. Píše o tom Petiškov syn (Eduard Martin), v knihe Eduard Petiška, ako ho neznáte (Knihovna E. Petišky, Brandýs nad Labem, 2014). Eduard mi raz napísal, či by som do tejto knihy nenapísal svoju spomienku. Rád som to urobil a na str. 7 to tam vyšlo. Až po publikovaní som sa dozvedel, že syn sa pomýlil a miesto bratovi Františkovi poslal vtedy list mne.  

Maestro Petiška, prepáč Slovákom a asi aj Čechom, že v zhone súčasnosti často zabúdajú na velikánov svojej kultúry.

Život Jozefa Andrejeviča

23.06.2024

Pred temer štyri rokmi sa na https://blog.postoj.sk/62816/jeden-den-jozefa-andrejevica opísal jeho jeden deň. Dnešný článok bude o živote JA, ktorý už netrvá krátko. Minulú nedeľu mu Ezechiel pripomenul, že ak z najvyšších vetiev cédra odtrhneme konárik a zasadíme ho, vyženie konáre, prinesie ovocie a stane sa nádherným cédrom. Marek mu povedal, [...]

Najlepšie víno je Il primitivo di Manduria

05.06.2024

Na Malokarpatskej vinnej ceste, vo Svätom Jure, boli nedávno vinné trhy. Nemohol som sedieť doma a s dcérou Mášou sme išli okoštovať. Bol už podvečer, davy sa nevalili, Perný neprišiel, tak sme stihli iba Čoko-kafé, Vínocentrum a Bognárovu pivnicu. Červené, biele a biele… Z kruhového objazdu nás vzala manželka, ktorá bez navigátora trafila [...]

Viem, prečo sa kardinálovi Ratzingerovi páčil Hesseho Knulp

03.06.2024

Dávno, predávno som prečítal knižôčku Hermanna Hesseho: Knulp. O Knulpovi som si zapamätal vetu z konca jeho života, keď si vyčítal, že celý život sa túlal, prechodil svet a nikde nezapustil korene. Boh mu na to odpovedal: „Tvoj cieľ bol vzbudzovať v ľuďoch túžbu po slobode!“ Po 40 rokoch som sa vrátil k tejto knihe a na dúšok som ju znova [...]

Matúš Šutaj Eštok, Andrej Danko, Boris Susko

Bude sa voliť inak? Hlas chce meniť „Mečiarov zákon“, SNS je proti. Experti: Odbornú debatu vytláča upevnenie moci

26.06.2024 06:00

„Každá zmena volebného systému, ktorú presadzujú politici, sleduje vždy rovnaký cieľ – posilniť svoje politické preferencie,“ uviedol bývalý sudca Orosz. Experti sa však zhodujú na otvorení debát.

Biden, Trump

Nevídaný televízny súboj: Biden viac riskuje, ale Trump je poslabší diskutér

26.06.2024 06:00

Zajtra sa v televíznej diskusii stretnú demokratický prezident Joe Biden (81) a jeho republikánsky súper v boji o post šéfa Bieleho domu Donald Trump (78).

Julian Assange

Assange priznal vinu pred americkým súdom, je voľný. Odletel domov do Austrálie

26.06.2024 05:50

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange (52) priznal vinu pred americkým súdom na súostroví Severné Mariany, odmietol ísť na americkú pevninu.

vodná nádrž, Nová Bystrica, mReportér

Zábery na vodnú nádrž a okolie zo severu Slovenska sú pastvou pre oči. Takúto prírodu stojí za to vidieť

26.06.2024 05:00

Krásne zábery zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 18083x
Priemerná čítanosť článkov: 1206x

Autor blogu

Kategórie