Založ si blog

Budmerický kaštiel slúžil spisovateľom – už nebude?

Gróf Ján Pálffy (1857-1934) vraj postavil 99 kaštieľov, posledným bol v r. 1886-9 renesančný kaštieľ v Budmericiach. V r. 1889 sa oženil so 16-ročnou manželkou, často bývali v tomto kaštieli. Na lesnej ceste do Červeného kameňa dal postaviť sochu Lurdskej Panny Márie. Zomrel 26.3.1934, mal 77 rokov, pochovaný je na cintoríne v Budmericiach.

Budmerice sú miestom s genius loci, na ktoré sa radi vraciate. Napísal to v zaujímavej knihe Juraj Šebo (Budmerice, MarenčinPT, 2013, 293 s.)

Zámok obklopuje krásny anglický park, ktorý sa aj so zámkom po r. 1945 stal majetkom štátu. Je v ňom 32 exotických rastlín, park udržuje vo výbornom stave sociálny podnik Obecné služby Budmerice. Zásluhou básnika Rudolfa Fábryho z Budmeríc a aj ministra Ladislava Novomeského zámok bol od r. 1947 až do r. 2011 Domom slovenských spisovateľov.

Dom slovenských spisovateľov otvorili 14.5.1947. Tu mnohí naši literáti písali svoje diela a počas prázdnin sa rekreovali s rodinami. Tvorivé štipendiá Slovenské literárneho fondu v ňom mali napr. A. Plávka, F. a B. Hečko, P. Horov, J. Kostra, J. Smrek, V. Mináč, V. Turčány, Ľ. Feldek, K. Bendová,…  Vilo Turčány tam, počas „kreácie a rekreácie“ vraj na lesných chodníkoch  deklamoval 14 tisíc veršov svojho prekladu Danteho Božskej komédie, na ktorom pracoval 27 rokov.

Spisovatelia potrebujú ticho a kľud, veď „osudom spisovateľov je samota“ (J.V. Bondarev). Voľakedy sa v Budmericiach písalo ručne, neskôr bol v izbách písací stroj, dnes sa píše na počítačoch. Aj na Slovensku platí: „O čo horšie sa má spisovateľ, o to lepšia a bohatšia je literatúra“ (A.V. Koroľov).

Zámok navštívilo v minulosti veľa významných hostí, napr. S. Michalkov (1961), I. Erenburg (1964), G. Filip (1995), J. P. Sartre, Simone de Beauvior, Pablo Neruda, Jorge Amado, Václav Havel, Nikita Chruščov,..

Zámok bol rekonštruovaný v r. 2014-15. V súčasnosti je v pôsobnosti Ministerstva kultúry SR, jeho ideovú a odbornú prípravu zabezpečujú Obecné služby Budmerice s.r.o. Pri svojej nedávnej návšteva som zistil, že to robia pod vedením starostu Budmeríc, Jozefa Savkuliaka, veľmi dobre.  

Dnes je zámok zreštaurovaný, plný vzácneho nábytku a obrazov, má 14 izieb a majestátne schodiská. Sú tam vzácne diela napr. Martina Benku, Jána Mudrocha a Milana Bazovského. Je hodný prehliadky až po vežu. Park je plný zelene, aj storočných dubov a líp, má priestory pre voľne žijúce zvieratá, aj ovce, somáre a lamy. K dispozícii pre verejnosť je kaviareň a knižnica.

Moravany nad Váhom boli Domom slovenských výtvarníkov a architektov, Dolná Krupá bola miestom pre hudobníkov pod správou Slovenského národného múzea. Všetky tieto miesta v novom „kapitalizme“ obmedzili svoju činnosť alebo zanikli. V súčasnosti, ako už mnohokrát, zasa visí Damoklov meč aj nad osudom Budmeríc. Zrušiť a niečo zakázať je ľahko, ťažšie je niečo založiť a prevádzkovať. Bolo by veľkou chybou, keby zámok prešiel do vlastníctva majiteľa, ktorý by ho využíval iba na komerčné účely.

Ako člen Predstavenstva Spolku slovenských spisovateľov (SSS) som v Budmericiach navštevoval rôzne podujatia. Prebieha tam každoročne od r. 2008  aj súťaž mladých básnikov – Cena Rudolfa Fábryho (1915-1983), rodáka z Budmeríc. Večer jeho poézie, posledný, na ktorom som sa zúčastnil, bol 15.12.2023. Tam som dostal za celoživotné dielo Cenu SSS. Čestný predseda SSS, Jaroslav Rezník, st., vtedy povedal (prepáčte samochválu), že vzhľadom na počty predaných kníh, som v súčasnosti najviac čítaný slovenský spisovateľ.

Nezabudnime na Krtka Eduarda Petišku

08.06.2024

Mojich dvanásť vnukov – u desiatich pravnukov som prieskum nerobil – odchoval Krtko. Majster slova, Eduard Petiška (*24.5.1924 – +6.6.1987), svojim rozsiahlym dielom pozitívne ovplyvnil generácie našich detí, mládeže a dospelých. Bol všestranný talent – básnik, prekladateľ, dramatik. Žil v dobe, keď originalita a tvorivosť nemali veľkú cenu. [...]

Najlepšie víno je Il primitivo di Manduria

05.06.2024

Na Malokarpatskej vinnej ceste, vo Svätom Jure, boli nedávno vinné trhy. Nemohol som sedieť doma a s dcérou Mášou sme išli okoštovať. Bol už podvečer, davy sa nevalili, Perný neprišiel, tak sme stihli iba Čoko-kafé, Vínocentrum a Bognárovu pivnicu. Červené, biele a biele… Z kruhového objazdu nás vzala manželka, ktorá bez navigátora trafila [...]

Viem, prečo sa kardinálovi Ratzingerovi páčil Hesseho Knulp

03.06.2024

Dávno, predávno som prečítal knižôčku Hermanna Hesseho: Knulp. O Knulpovi som si zapamätal vetu z konca jeho života, keď si vyčítal, že celý život sa túlal, prechodil svet a nikde nezapustil korene. Boh mu na to odpovedal: „Tvoj cieľ bol vzbudzovať v ľuďoch túžbu po slobode!“ Po 40 rokoch som sa vrátil k tejto knihe a na dúšok som ju znova [...]

Nitra, Kynek, záplavy

V Nitre opäť vytopilo Kynek aj mestské kúpalisko

16.06.2024 19:55

Prívalový dážď, ktorý v noci zo soboty na nedeľu zasiahol Nitru, spôsobil po nedávnych záplavách ďalšie problémy.

Donald Trump

Trump označil Zelenského za najlepšieho predajcu všetkých čias: Len čo odišiel so 60 miliardami, už si pýta ďalšie, treba to zastaviť

16.06.2024 17:25

Americký exprezident Donald Trump sa v noci na nedeľu sťažoval, že žiadosti Ukrajiny o podporu od Spojených štátov "nemajú konca".

Kaaba, Veľká mešita, hadž

Púť do Mekky má už najmenej 19 obetí. Teploty stúpajú nad štyridsiatku

16.06.2024 17:09

V Mekke panujú v posledných dňoch vysoké teploty, ktoré sa dostali aj nad 45 stupňov.

kalinák

Šéf NR SR stále chýba. Čaká sa na Fica? Kaliňák: Nejde o dohodu medzi SNS a Hlasom, Pellegrini odišiel, situácia sa zmenila

16.06.2024 17:00

Kaliňák zatiaľ nepočul o žiadnych personálnych zmenách v koalícii. Pellegriniho už do koaličnej zostavy nepočíta.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 16877x
Priemerná čítanosť článkov: 1206x

Autor blogu

Kategórie