Založ si blog

San Remo a Sen o sláve

Aj po jarných chladoch zrazu zasvietili biele agáty, červené pivoňky, ružové ruže, fialové bugenvílie, voňavé levandule a žlté mimózy, ktoré v Ríme kvitli už v decembri. Najkrajšie sú však slovenské lúky plné kvetov. 

Podľa Wikipedie existuje 62 farieb. Všetky sa vraj dajú namiešať z červenej, žltej a modrej. Červená a modrá dáva fialovú, modrá a žltá zelenú. Červená, žltá a modrá sa vraj nedá dosiahnuť mixom žiadnych farieb. Iba dúha so siedmimi farbami je na celom svete rovnaká.  

Keď v r. 1958 hľadali pre súťaž v San Reme pieseň, autorovi textu, Franco Migliaccimu, jej slová napadli v sne, keď večer predtým sa pozeral na Chagallov obraz Dipinto in blue – Namaľované na modro. Domenico Modugno potom s Volare spieval a zvíťazil so slovami: „Všetky sny na úsvite zmiznú, pretože keď mesiac zapadá, vezme ich so sebou“.

Film Sen o sláve o D. Modugnovi, v ktorom hlavnú úlohu hrá Giuseppe Fiorello, je jediným filmom, ktorý som videl trikrát.

Modrá je dobrá, mne sa však viac páči fialová a žltá. Fialová kvôli múrom bugenvílií, ktoré  stoja v Ríme ako more, po pravej a ľavej strane Izraelitov pri úteku z Egypta. Je to skôr farba pokánia a smútku ale u mňa vyvoláva radosť a nostalgiu za vlniacim sa morom, krásnymi kvetmi, výborným vínom, skorými východmi a neskorými západmi v Santorini. 

Žltá vyjadruje radosť a veselosť, je mojim favoritom najmä kvôli lampášikom mimóz, ktoré sú prísľubom teplých dní.  

Albert Einstein zdôrazňoval radosť z poznania a tvorby, to sa dnes zo sveta vytráca. Hovoril, že „kto ľúbi prírodu, musí milovať aj Boha.“

Marie Curie-Sklodowska, poľská rodáčka, objaviteľka rádioaktivity a nositeľka dvoch Nobelových cien, má na rodnom dome vo Varšave napísané: „Patrím k tým, ktorí sú presvedčení, že veda je niečo veľmi pekné.“ Aj kardinál Jozef Ratzinger hovoril, že spolu s hudbou sú to priame dary Boha ľudstvu.

Čo ma bude vždy znova fascinovať? Tamariška v púšti, osamelé granátové jablko na jesennom strome, húpajúce sa bója v mori, trblietanie hviezd, svetlom, ktoré bolo vyslané pred tisícročiami, pomaranče a kvety na rímskych uliciach na jednom strome, aj v záhrade nad Tiberom katedrály Santa Sabina, ktorej šéfom bol kardinál Jozef Tomko. Talianske mesto na kopci sa nedá skryť, ani svetielka rybárskych člnov blúdiace v noci  a pripomínajúce tajomstvo.

Ako mladík som prečítal knihu Tihaméra Tótha: S otvorenými očami v Božej prírode (SSV, Trnava, 1942). Otvorila mi oči a som jej za to vďačný.

Slovensko stojí krok nad priepasťou bez dna

19.05.2024

Pred vyše 34 rokmi sa národ rozhodol, že stačilo a na zasnežených námestiach sa rýchlo vysporiadal s 40-ročnou vedúcou úlohou KSČ. Aj Židia 40 rokov putovali púšťou, kým došli do zasľúbenej zeme. Občas sa zatúlam do centra. Bol som rád z jeho atmosféry – pokojnej a priateľskej, aj plným kaviarňam, najmä mladými. Je to iné ako v európskych [...]

Kto chce 150 tisíc dolárov za stomiliónové prvočíslo?

15.05.2024

Ako exmatematika, ktorý sa tejto vede vied venoval tri na tretiu rokov, mi čísla nedajú pokoj. Podľa I. Newtona sa vo vesmíre najčastejšie vyskytuje sedmička. Aj Ľubo Feldek úvodom k mojej knihe Sedem statočných na siedmich pahorkoch Ríma si to všimol. Pripomína mi, že stále zdôrazňujem sedmičku: toľko je pahorkov v Ríme (a v Nitre), 3×7+3 je mostov nad [...]

5. mája 1950 zostali kláštory prázdne

05.05.2024

V apríli a máji 1950 komunisti likvidovali rehole a rády v Československu. Tisícky rehoľníkov a rehoľníčok zavreli do pracovných táborov a väzenia. Vyše 900 budov kláštorov ukradli, 40 rokov využívali a keď ich mali v r. 1990 vrátiť boli urazení a neochotní. Niečo o tom viem, mal som tieto reštitučné zákony na starosti vo Federálnej vláde ČSFR. Aj misionári [...]

medveď

V katastri obce Kľačno sa medveď hnedý dobýjal do kurína

19.05.2024 14:13

Zásahový tím medveďa monitoruje. Polícia vyzvala občanov o opatrnosť.

KDR vojaci kongo

Ozbrojené sily Konžskej demokratickej republiky zmarili pokus o štátny prevrat

19.05.2024 14:02

K pokusu o prevrat tak došlo uprostred krízy, ktorá zasiahla vládnucu stranu prezidenta Tshisekediho v súvislosti s voľbami do vedenia parlamentu.

súd, fico, atentát, cintula, šts

NAKA obvinila tri osoby za schvaľovanie konania útočníka v Handlovej

19.05.2024 13:16

Aktuálne sú v cele policajného zaistenia, o ďalšom postupe rozhodne prokurátor.

maďarsko, loď, dunaj

Na Dunaji sa zrazil čln s loďou. Hlásia najmenej dve obete a päť nezvestných

19.05.2024 12:11

Polícia začala trestné konanie voči neznámemu páchateľovi pre podozrenie z ohrozenia vodnej dopravy a usmrtenia viacerých osôb.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 10463x
Priemerná čítanosť článkov: 1163x

Autor blogu

Kategórie