Založ si blog

Európska únia – rozmanití ale nezjednotení!

Brusel, EÚ, EK a EP sa od nás vzďaľujú. Stále niečo vymýšľajú, prikazujú a snažia sa zasahovať do národných kompetencií. USA a NATO za tým nezaostávajú a prilievajú do ohňa rozpálenej medzinárodnej situácie.   

Máme za sebou 40 ročnú skúsenosť s komunistickou totalitou, tento rok  beží 35-tý rok snáh o slobodný život. Stále nám však niekto komplikuje život a ťahá nás do vecí, ktoré sa nás netýkajú.

Rok 1989 nám priniesol vytúženú slobodu. Chceli sme mať spoločný trh, financie a zákony, ale aj spoločné duchovné, kultúrne a morálne hodnoty. Pripomínam, že európska civilizácia sa opiera o tri pahorky – Kapitol, Akropolu a Golgotu. Kapitol symbolizuje právo, spravodlivosť a silu, Akropol umenie, demokraciu a vedu a Golgota lásku, obetu a odpustenie.

Po dlhých prípravách desať krajín, aj Slovensko, sa od 1.5.2004 stalo členom EÚ. K prijatiu do NATO (2002) a do EÚ prispeli aj udalosti z 11.9.2001, ktoré zblížili Západ a Východ, najmä v boji proti terorizmu. 

Diskusie o kresťanských koreňoch Európy a preambule Ústavnej zmluvy ukázali rozdiely v myslení štátnikov. R. Buttiglione v r. 2005 povedal: „Európa potrebuje dušu, sme národy so spoločnými kresťanskými koreňmi. Európa sa po   vojne začala budovať práve na nich. Ľavica túto víziu odmieta, v EÚ dominuje bruselská byrokracia. Politika sa musí opierať o hodnoty a princípy!“ 

EÚ je dnes najväčší trh na svete, euro je silnou menou, EÚ produkuje štvrtinu HDP sveta. Projekt zjednotenia Európy sa však v posledných rokoch spomalil. Patróni Európy – sv. Benedikt, Cyril a Metod, Brigita Švédska, K. Sienska a E. Stein musia ešte „pracovať“, aby Európa uznala svoje kresťanské korene.

Pod heslom „Zjednotení v rozmanitosti“ sa Európa reunifikovala. Sme rozmanití, ale zjednotenie je nereálne. Prišla globalizácia, 11. september, euro, imigrácia, priemyselná revolúcia Číny, terorizmus, Afganistan a Irak, prišli klimatické zmeny, zemetrasenia, povodne. Ľudia nechcú centralizmus Bruselu, jeho pomalosť, byrokratické predpisy a odklon od kresťanstva.

Európa vymiera, má nízky rast populácie, ale bráni sa imigrácii, ktorá prináša problémy, ale aj vykonanie prác, ktoré nemá kto urobiť. V r. 2023 sa na Slovensku narodilo 1,64 detí na ženu, čo značí vymieranie.  

Záverom pripomeniem históriu vzniku zástavy EÚ s 12 hviezdami, ktoré symbolizujú kresťanské korene a hodnoty založené na Bohu a morálke (je to z článku v Messoriho v Corriere della Serra zo 14.7.2003).

V Ríme na námestí Mignanelli stojí socha Nepoškvrneného počatia Panny Márie s 12-timi hviezdami na hlave. Takýchto sôch a obrazov je v Ríme asi 40. V 12. kap. Zjavenia sv. Jána, sa hovorí o „žene odetej slnkom, pod jej nohami je mesiac a na jej hlave je veniec z 12 hviezd.“ Číslo 12 je symbolom plnosti – 12 bolo Jakubových synov, kmeňov Izraela, aj apoštolov. Mária, ktorá  je spojnicou medzi Starým a Novým zákonom, je katolíkmi uctievaná ako Kráľovná Európy.                                                                                                

Rada Európy vyhlásila v r. 1949 konkurz na európsku zástavu. Súťaže sa zúčastnil aj katolík Arsene Heitz, ktorý mal zázračnú medailu zo zjavení Matky Božej sestre Kataríne Laboure v r. 1830 v Paríži. Túto medailu nosila aj Bernadeta Soubirous v Lurdoch, keď sa jej 11.2.1858 prvýkrát zjavila pani v modrom a bielom. Heitz dal komisii, ktorej predsedom bol Belgičan židovského náboženstva, svoj návrh – modrú zástavu s kruhom 12 hviezd. Komisia nevedela o pôvode návrhu a v r. 1955 vybrala za víťaza tento návrh, asi aj preto, že modrá a biela boli farbami nového štátu Izrael.

Uvedenie zástavy bolo 8. decembra 1955, u katolíkov je to sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie. Dátum vybrali náhodne, pre zaneprázdnenosť hláv štátov po iné dni. 

Hudba je reč mieru a radosti

18.09.2024

Prezrel som si môj facebook za posledné dva dni. Našiel som tam viaceré príspevky a zdieľania, ktoré sa týkajú hudby. Bez nej by bol svet podstatne horší a smutnejší. Ďakujem všetkým skladateľom, interpretom a sólistom, aj dirigentom, zborom a orchestrom, že nám hrajú a tešia ľudí dobrej vôle. Najprv som chcel ku každej skladbe dať aj adresu, kde sa [...]

Sedem statočných – v piatok trinásteho

13.09.2024

Sú mojimi obľúbencami: sochár Michelangelo Buonarotti, maliar Caravaggio, hudobník Gustáv Mahler, spisovateľ Konštantín Paustovskij, básnik Rudolf Dilong, spevák Freddie Mercury a kardinál Tomáš Špidlík. Michelangelo Buonarroti (+1564) bol geniálny sochár, maliar, architekt a básnik. Keď mal 15 rokov, jeho talent si všimol Lorenzo de Medici a adoptoval si ho. Maľoval aj [...]

Fantastická „Symfónia tisícov“ Gustáva Mahlera

08.09.2024

8. symfónia Es-dur – „Symfónia tisícov“ je grandiózne dielo s troma zbormi, veľkým orchestrom a 8-mi sólistami. Odznela 6.9.2024 v sále Slovenského rozhlasu v Bratislave, pod vedením bravúrneho a energiou nabitého Ondreja Lenárda, ktorý sa 9.9. dožíva 82 rokov. Jej dve časti trvali hodinu a 25 minút, v Bratislave sa uskutočnili prvýkrát po 27 rokoch! [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Streľba v centre Moskvy: Hlásia mŕtvych. Krvavú prestrelku rozpútal mocenský boj miliardárov

18.09.2024 22:28

Podnikatelia v boji o majetok rozpútali prestrelku blízko Kremľa.

covid

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

18.09.2024 22:10

Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Hacker

FBI rozložila ďalšiu veľkú čínsku hackerskú skupinu. Zameriavala sa na západné krajiny

18.09.2024 21:05

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách.

Valerie Hayerová, europarlament, europoslankyňa, Obnovme Európu

Tvrdé slová v europarlamente: Odvolanie Šimečku rozprúdilo debaty, Metsolová chce reagovať

18.09.2024 20:45

Režim Roberta Fica opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky, vyhlásila francúzska europoslankyňa.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 47880x
Priemerná čítanosť článkov: 1330x

Autor blogu

Kategórie