Založ si blog

Nezabudnime na Krtka Eduarda Petišku

Mojich dvanásť vnukov – u desiatich pravnukov som prieskum nerobil – odchoval Krtko.  Majster slova, Eduard Petiška (*24.5.1924 – +6.6.1987), svojim rozsiahlym dielom pozitívne ovplyvnil generácie našich detí, mládeže a dospelých. Bol všestranný talent – básnik, prekladateľ, dramatik. Žil v dobe, keď originalita a tvorivosť nemali veľkú cenu. Žiaľ, aj dnes ju nemajú a miesto úcty a priazne talentom, im závidíme a podrážame nohy.

Odišiel bez rozlúčky, príliš skoro, v roku 1987 – slobody sa nedožil.  Za 63  rokov, napísal 90 kníh, ktoré boli preložené do 30 jazykov. Predalo sa z nich do r. 2014 18 miliónov exemplárov. Je to obrovský kontrast s dneškom, keď sa knihy vydávajú v náklade 500 kusov a nikto netuší, či sa predajú?

Od novembra 1989 sa všeličo zmenilo, k lepšiemu, aj k horšiemu. To lepšie pokladáme za samozrejmé, to horšie kritizujeme. Isté je, že kultúra nemôže byť založená na trhových princípoch – trhni, čo môžeš. 

Po februári 1948 nastala 40 ročná biafra ducha. Mnohí rezignovali, ušli do zahraničia, iných odstavili, ba aj likvidovali. Petiška sa nevzdal a totalitu porazil svojimi knihami pre deti a mládež, aj nevšednými prerozprávaniami starých povestí, báji a príbehov.

Jeho všestrannosť a pracovitosť v skromnej izbe s písacím strojom nemá obdoby. Ukázal, že k talentu patrí aj schopnosť sa presadiť, že aj v sťažených podmienkach možno vytvárať hodnotné diela. Písal ich bez počítača a internetu, bez cestovania a prístupu do zahraničných knižníc.

Od leporiel, cez rozprávky, literatúru faktu a rozsiahle romány, to je jeho  úspešná bilancia. Planétka vo vesmíre tiež nesie posolstvo s jeho menom. Škoda, že si ho nevšimla komisia pre udeľovania Nobelových cien pre literatúru.

Petiška prekladal mnoho nemeckých klasikov – najmä Goetheho a Heineho. Svojho času napísal doslov ku Hesseho knihe Knulp. Hesse, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru z r. 1946, nemal rád doslovy ku svojim knihám, ale v tomto prípade urobil výnimku. Píše o tom Petiškov syn (Eduard Martin), v knihe Eduard Petiška, ako ho neznáte (Knihovna E. Petišky, Brandýs nad Labem, 2014). Eduard mi raz napísal, či by som do tejto knihy nenapísal svoju spomienku. Rád som to urobil a na str. 7 to tam vyšlo. Až po publikovaní som sa dozvedel, že syn sa pomýlil a miesto bratovi Františkovi poslal vtedy list mne.  

Maestro Petiška, prepáč Slovákom a asi aj Čechom, že v zhone súčasnosti často zabúdajú na velikánov svojej kultúry.

Začal Festival čínskych filmov

26.09.2024

Pri príležitosti 75. výročia spolupráce ČĽR a SR veľvyslanec Číny na Slovensku J.E. Cai Ge slávnostne otvoril v kinosále SNG v Bratislave festival čínskych filmov. S voľným vstupom bude 26.-28.9.24 v kine Lumiere. Privítal nás vo výbornej slovenčine a češtine a vyslovil potešenie z rastúcich kontaktov so Slovenskom. Bol som rád, že aj veľmoc, v ktorej mnohé [...]

Reportáž z Nitry, milej Nitry

24.09.2024

Spomínal som na Rím a napadla mi Nitra, ktorá má tiež sedem pahorkov. Tak som ju navštívil. Mária mala nedávno v Nitre maturitnú stretávku. Jej manžel ju tam zaviezol, povedal jej, že medzitým pôjde navštíviť staré lásky… Manželka mu odporučila, aby teda išiel na cintorín. Cestou na cintorín si odskočil na nitriansky Hrad a to bola chyba. Išiel tam [...]

Slávna Sophia Loren má dnes 90

20.09.2024

Tentokrát sa jedná o jej roky. Bol to idol našej mladosti, výborná herečka a krásna žena. Jej filmy boli slávne najmä v 60. rokoch minulého storočia. Vtedy k nám dochádzalo málo filmov zo Západu, cenzúra nepúšťala tie, ktoré nehanili zahnívajúci kapitalizmus. Taliansko s krásnymi Taliankami a mnohými komunistami, aj keď nie [...]

Libanon, Hasan Nasralláh, Izrael, Hizballáh

Biden: Zabitie Nasralláha je spravodlivé, zaslúžil si to. USA odporúčajú Američanom odísť z Libanonu

28.09.2024 20:55

Americký prezident Joe Biden označil v sobotu zabitie vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha za "opatrenie spravodlivosti".

18 szoevetseg aliancia

Maďarská aliancia má nového predsedu - Lászlóa Gubíka

28.09.2024 18:50

Novým predsedom mimoparlamentnej strany Maďarská aliancia sa stal László Gubík. Delegáti strany ho zvolili na sobotňajšom republikovom kongrese.

Peter Pellegrini, Daniel Zmeko, Brezová pod Bradlom oslavy TTX

Pellegrini pozdravil vojakov na oslave Dňa ozbrojených síl, udelil štyri vyznamenania

28.09.2024 17:44

Ozbrojené sily sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR, uviedol prezident Peter Pellegrini.

Czech Republic Presidential Election

Voľby do českého Senátu prvýkrát vyhralo Babišove ANO, ale vláde väčšina zostala

28.09.2024 17:21

Hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša prvýkrát od svojho vzniku vyhralo voľby do Senátu.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 51836x
Priemerná čítanosť článkov: 1329x

Autor blogu

Kategórie