Založ si blog

Dnes je Rity, patrónky beznádejných vecí

Žila v Cascii, kamennom meste postavenom na kopci v Umbrii. Susedná dedina je Roccaporena, kde sa v r. 1370 Rita narodila. Z námestia Cascii vidno modré nebo, zasnežené kopce, opar nad údolím, aj v zime zelené lúky plné oviec.

Jej testamentom je ruže a krv. Žila v čase dvoch pápežov, v Ríme a v Avignone – v čase intríg, vojen, vrážd a moru, ktoré zabili dve tretiny Talianov. 12-ročná Rita sa zasnúbila a 17-ročná vydala za prchkého Pavla. Bola vernou manželkou a matkou dvojičiek. Manžel sa zúčastňoval na bitkách nepriateľských rodov. Rita ho mala aj tak rada, nakoniec ho obrátila.

V r. 1401, keď zavraždili manžela, vrahom verejne odpustila. V r. 1404-5 zomreli na choleru jej obaja synovia, zostala sama. V r. 1407 sprostredkovala mier medzi znepriatelenými rodinami. Chcela vstúpiť do kláštora, ale ju trikrát odmietli: „Kláštor je pre panny a nie pre vdovy.“ Nakoniec ju prijali, nechali ju polievať vyschnutý vinič a figovník. Nezmyselnou prácou ju skúšali a dávali najavo, akú dôležitosť jej pripisujú.

Posledných 15 rokov života mala krvácajúcu stigmu na čele. V januári 1447, v treskúcej zime počas ťažkej choroby požiadala, aby jej priniesli zo záhrady kláštora rozkvitnutú ružu a z figovníka v rodnom dome dve čerstvé figy. Mysleli si, že blúzni, ale ružu a figy našli. „Ruža medzi tŕňmi symbolizuje lásku a obetu, dve figy to, že jej deti sú v nebi“, povedal sprievodca.

22.5.1447 Rita zomrela. Už 577 rokov, v nedeľu po 22.máji, v talianskych kostoloch rozdávajú ruže. Rita bola 40 rokov rehoľníčka, bola aj snúbenica, žena, matka a vdova. Je svätá beznádejných prípadov, nemožných a zúfalých situácií. Milovala ľudí, aj nepriateľov,    takých, akí boli. Prežila veľa utrpenia a bolesti, všetko všetkým odpúšťala.

16.7.1627 ju Urban VIII. beatifikoval, 24.5.1899 Lev XIII. kanonizoval. Do jej katedrály v Cascii stále prúdia milióny pútnikov. Keď som tam bol, Neapolčania práve utekali k jej hrobu. Keď ich farár napomenul – najprv by mali ísť pozdraviť Ježiša, babka odpovedala: „Ježiša máme aj Neapole, Rita je len tu.“

Meno Rita nie je u nás rozšírené. Jednu poznám, desiatu vnučku. Na Slovensku je kostol sv. Rity v Zlatých Klasoch, v maďarskej dedine s rómskou komunitou. Na hodoch 22.5.2008 nás v plnom kostole vítali svätí s maďarským fúzmi. Arcibiskup Zvolenský kázal o Rite, najmä o jej modlitbách za svoje deti. Chceli sa pomstiť za vraždu otca ale zomreli skôr, ako to mohli urobiť. Omša bola maďarská, pri požehnaní vyrástol les ruží, aký som nevidel ani v Ríme 

Každý sa v svojom živote stretáva s udalosťami, ktoré sa zle vyvíjajú a sú niekedy mimo nášho vplyvu. Obráťme sa vtedy na sv. Ritu a pokúsme sa žiť tak, ako voľakedy ona.

Život Jozefa Andrejeviča

23.06.2024

Pred temer štyri rokmi sa na https://blog.postoj.sk/62816/jeden-den-jozefa-andrejevica opísal jeho jeden deň. Dnešný článok bude o živote JA, ktorý už netrvá krátko. Minulú nedeľu mu Ezechiel pripomenul, že ak z najvyšších vetiev cédra odtrhneme konárik a zasadíme ho, vyženie konáre, prinesie ovocie a stane sa nádherným cédrom. Marek mu povedal, [...]

Nezabudnime na Krtka Eduarda Petišku

08.06.2024

Mojich dvanásť vnukov – u desiatich pravnukov som prieskum nerobil – odchoval Krtko. Majster slova, Eduard Petiška (*24.5.1924 – +6.6.1987), svojim rozsiahlym dielom pozitívne ovplyvnil generácie našich detí, mládeže a dospelých. Bol všestranný talent – básnik, prekladateľ, dramatik. Žil v dobe, keď originalita a tvorivosť nemali veľkú cenu. [...]

Najlepšie víno je Il primitivo di Manduria

05.06.2024

Na Malokarpatskej vinnej ceste, vo Svätom Jure, boli nedávno vinné trhy. Nemohol som sedieť doma a s dcérou Mášou sme išli okoštovať. Bol už podvečer, davy sa nevalili, Perný neprišiel, tak sme stihli iba Čoko-kafé, Vínocentrum a Bognárovu pivnicu. Červené, biele a biele… Z kruhového objazdu nás vzala manželka, ktorá bez navigátora trafila [...]

Búrka / Blesk / Hrom /

Blížia sa búrky, budú na väčšine miest Slovenska. Môžu priniesť krúpy, silný vietor a prudké lejaky

26.06.2024 10:40

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Rutte, Stoltenberg

NATO má nového šéfa. Mark Rutte povedie alianciu, rozhodli členské krajiny

26.06.2024 10:32

Novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie bude doterajší holandský premiér Mark Rutte.

Bernadett, Fanni, levandule, Hubovo

Netradičný samozber. V levanduľovom mori môžete relaxovať, piknikovať aj si odniesť voňavý úlovok

26.06.2024 10:30

Nádhernú vôňu z levanduľovej farmy v dedinke Hubovo cítiť v celom jej okolí. Už len to a samotný pohľad na sýtu fialovú farbu týchto byliniek pôsobia relaxačne.

Peter Pellegrini prvá zahraničná návšteva, Petr Pavel

Pavel prijal na Pražskom hrade Pellegriniho. Uctil si obete masovej streľby na fakulte

26.06.2024 10:21

V zahranično-politickej oblasti budú témami rokovania nadchádzajúci summit NATO vo Washingtone, spolupráca pri zaisťovaní obrany, ruská agresia proti Ukrajine.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 18106x
Priemerná čítanosť článkov: 1207x

Autor blogu

Kategórie