Založ si blog

Slávna Sophia Loren má dnes 90

Tentokrát sa jedná o jej roky. Bol to idol našej mladosti, výborná herečka a krásna žena. Jej filmy boli slávne najmä v 60. rokoch minulého storočia. Vtedy k nám dochádzalo málo filmov zo Západu,   cenzúra nepúšťala tie, ktoré nehanili zahnívajúci kapitalizmus. Taliansko s krásnymi Taliankami a mnohými komunistami, aj keď nie sovietskeho typu, boli výnimkou. 

Čo dnes možno povedať nové o Sophii Loren? Treba ju pripomenúť, aj mladšej generácii a starí sa isto spomienkou na ňu potešia. Mestečko Pozzuoli, kde sa narodila, náhodou dobre poznám, všeličo som o ňom napísal.

V r. 1962 získala amerického Oscara za film Vrchárka. Režisérom bol fešák Vittorio De Sica, producent Carlo Ponti, jej neskorší partner, s ktorým mala dve deti Carla a Eduarda.  Film bol natočený podľa knihy Alberta Moraviu. V týchto dňoch som začal čítať jeho knihu Nové rímske poviedky. Mrzí ma, že po pár nudných kapitolách som knihu odložil.

V r. 1957-60 S. Loren natočila veľa filmov v USA. Neskoršie natáčala viac doma, celkovo hrala vo vyše 90 filmoch. Často jej partnerom bol ďalší fešák Marcelo Mastroiani. Spomínam si na Manželstvo po taliansky (1964), bláznivé a veselé, kde ako 30 ročná hrala 17 ročnú puberťáčku. Aj Včera, dnes a zajtra (1963) bolo v tomto duchu. Slávne sú aj Quo Vadis (1951), Chlieb, láska a fantázia (1955) a Pád Rímskej ríše (1964). Celkove hrala, väčšinou hlavné úlohy, piesne v nich často sama spievala.

Slovensko navštívila v r. 2000, keď získala cenu Medzinárodného filmového festivalu Artfilm v Trenčianských Tepliciach. Jej meno je tam vytesané na tabuli spolu s inými slávnymi hercami.

Film Slnečnica 1970 bol prvý západný film natočený v Sovietskom Zväze.  Jej láska – Antonio, kto iný ako Marcelo Mastroiani, musel odísť bojovať na ruský front. Keď sa nevrátil, manželka ho tam išla   hľadať. Našla ho, ale už žil s inou… Neviem ako to skončilo, asi nie happyendom.  

Včera dnes a zajtra sú tri poviedky s troma ženami, všetky hrala Loren. Prvú si pamätám – žena má ísť do väzenia, ale vždy keď ju idú karabinieri zavrieť, je tehotná, takže musí zostať doma. V češtine vždy susedky policajtom už na ulici povedali: „Ona bude chovat“!  Tuším mala vtedy 10 detí?    

Keď sme už pri krásnych Taliankach, pripomínam aj Ginu Lolobrogidu (+16.1.2023). S ňom som sa raz vo FAO, keď bola menovaná za ambasadorku, stretol, pozhováral a vyfotografoval. Mnohí mi to už roky závidia. Moju ženu vraj v strednej škole tiež volali Džina…

Na najslávnejšej ceste sveta Via Appia Antica mala Sophia rezidenciu.  Aj slávny režisér Franco Zeffirelli tam býval. Povedal (voľne): kto nepije víno, má asi tajomstvo, ktoré nechce prezradiť. Som mu vďačný najmä za film Brat slnko, sestra mesiac (1972), o sv. Františkovi z Assisi, ktorý som videl mnohokrát, prvýkrát v r. 1976 v USA.

Dnes aj slávne herečky starnú. Týka sa to aj AA, BB a CC.

Anouk Aimée (+2024, mala 92 – jej partner z filmu Muž a žena Jean Louis Trintignat + 2022).

Brigite Bardot bude mať 28.9. 2024 90 rokov.

Claudia Cardinale má 86. Prvé dve sú Francúzsky, Claudia je Talianka.

Existuje aj DD, vlastne DeDe, môj brat. Bol výborný futbalový brankár. Chytal za Zbehy a keď zriedkavo dostal gól, otec ho vždy ospravedlňoval, že mal zakrytý výhľad.

Blog zakončím s talianskou divou, Monicou Bellucci, ktorá bude ma 30.9.2024 iba 60 rokov. Hrala a hrá v mnohých filmoch. Utkvela mi v pamäti najmä zábermi filmu Mel Gibsona Umučenia Krista. 

Bola táto spomienka pre mladých nudná? Nesmieme však zabudnúť na osobnosti, ktoré nám pomohli prežiť 40 rokov totality, pretože prinášali posolstvo, že existuje aj iný svet. Nemalo by platiť to, čo hovorí A.S. Puškin v Eugenovi Oneginovi: „Za hrobom zľahostajníme, čaká nás zabudnutie!“

Hudba je reč mieru a radosti

18.09.2024

Prezrel som si môj facebook za posledné dva dni. Našiel som tam viaceré príspevky a zdieľania, ktoré sa týkajú hudby. Bez nej by bol svet podstatne horší a smutnejší. Ďakujem všetkým skladateľom, interpretom a sólistom, aj dirigentom, zborom a orchestrom, že nám hrajú a tešia ľudí dobrej vôle. Najprv som chcel ku každej skladbe dať aj adresu, kde sa [...]

Sedem statočných – v piatok trinásteho

13.09.2024

Sú mojimi obľúbencami: sochár Michelangelo Buonarotti, maliar Caravaggio, hudobník Gustáv Mahler, spisovateľ Konštantín Paustovskij, básnik Rudolf Dilong, spevák Freddie Mercury a kardinál Tomáš Špidlík. Michelangelo Buonarroti (+1564) bol geniálny sochár, maliar, architekt a básnik. Keď mal 15 rokov, jeho talent si všimol Lorenzo de Medici a adoptoval si ho. Maľoval aj [...]

Fantastická „Symfónia tisícov“ Gustáva Mahlera

08.09.2024

8. symfónia Es-dur – „Symfónia tisícov“ je grandiózne dielo s troma zbormi, veľkým orchestrom a 8-mi sólistami. Odznela 6.9.2024 v sále Slovenského rozhlasu v Bratislave, pod vedením bravúrneho a energiou nabitého Ondreja Lenárda, ktorý sa 9.9. dožíva 82 rokov. Jej dve časti trvali hodinu a 25 minút, v Bratislave sa uskutočnili prvýkrát po 27 rokoch! [...]

vojna na Ukrajine, Volodymyr Zelenskyj, Ursula von der Leyenová

ONLINE: Sikorski vysvetľoval svoje slová o referende na Kryme. Lavrov hovoril o vojenskej spolupráci s Čínou

21.09.2024 06:40

Kyjev kritizoval poľského ministra Radosława Sikorskeho za slová o Kryme pod mandátom OSN a prípadnom referende. Ide o nedorozumenie.

polárny ľadový medveď

Na Island po rokoch priplával na kryhe ľadový medveď. Polícia ho zastrelila ako hrozbu

21.09.2024 06:04

Islandská polícia zastrelila ľadového medveďa, ktorý je na severoeurópskom ostrove veľmi vzácnym úkazom.

Libanon, Bejrút, raketový útok, Izrael

Libanonský minister varoval Bezpečnostnú radu OSN: Na Blízkom východe sa schyľuje k veľkému výbuchu

21.09.2024 06:00

Búhabíb obvinil Izrael z výbuchov tisícok pagerov a vysielačiek hnutia Hizballáh, ktoré v Libanone zabili najmenej 37 ľudí a zranili 3000, vrátane civilistov.

Wildberries2photo 2024-07-31 14-04-17

Krvavý rozvod najbohatšej Rusky. Čo s tým majú spoločné Putin a Kadyrov?

21.09.2024 06:00

Keď sa rozvádzal Jeff Bezos, tiež to nebolo jednoduché. Právnici ale všetko vyriešili. Zakladateľ Amazonu zaplatil tučné finančné vyrovnanie a bol voľný. Rusko však nie je Amerika. Rozchod najbohatšej Rusky poznačila krvavá prestrelka.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 37
Celková čítanosť: 48935x
Priemerná čítanosť článkov: 1323x

Autor blogu

Kategórie