Založ si blog

Hudba je reč mieru a radosti

Prezrel som si môj facebook za posledné dva dni. Našiel som tam viaceré príspevky a zdieľania, ktoré sa týkajú hudby. Bez nej by bol svet podstatne horší a smutnejší. Ďakujem všetkým skladateľom,

interpretom a sólistom, aj dirigentom, zborom a orchestrom, že nám hrajú a tešia ľudí dobrej vôle.

Najprv som chcel ku každej skladbe dať aj adresu, kde sa dá nájsť. Bolo by to však veľa informácií, veď na google alebo youtube sa dá všetko rýchlo nájsť!

Sviridov zložil nádhernú skladbu – Metelica, k Puškinovej básni rovnakého názvu. Nevedel som, že je to aj časť jeho krásnej symfónie, Moskovskú filharmóniu diriguje Igor Manašerov (Metel ide od 9,40).   

STV2 pripomenula na štátny sviatok Sedembolestnej Panny Márie, 15.9.2024, nahrávku maďarského muzikálu Evanjelium o Márii. Je to Bednárikom režírované vystúpenie z r. 1992. Pekné árie, aj so záverečným odchodom Márie a Ježiša do neba.

Na americkom kanáli bežala vo veľkej sále plnej hráčov hudobných nástrojov pieseň Blíž k Tebe Bože môj. Hovorí sa, že keď sa potápal Titanik, lodná kapela hrala odsúdeným práve túto pieseň. Aj dnešný svet sa pomaly potápa…

Niekto sa na intenete priznal, že ruskú pieseň Solnečnij krug už nepočul 35 rokov. Pamätám si ju – Pusť vsegda budet solnce, pusť vsegda budet mama… spievali aj za totality milé deti.

Zbor Calasanius s dirigentom Tomášom Nemcom spieval na nedeľnej omši vo Svätom Jure pieseň Madona. Radi ju spievajú najmú Poliaci, aj pápež Wojtyla ju mal veľmi rád.

Známu Bésame mucho spieval všelikto, aj Gina Lolobrigida. Mal som šťastie, že mám s ňou krásnu spoločnú fotku, keď sa v Ríme stala ambasadorkou FAO.

Finále 9. symfónie s Ódou na radosť som s potleskom a baletom zboru a orchestra ešte nezažil. Uzavretí Nemci sa otvorili, rozjarený zbor sa tam dobre hodí.

Bob Marley, ktorý príliš skoro zomrel, spieval nezabudnuteľnú No women, no cry. Bol som milo prekvapený, keď ju spievali a hrali aj výborní arabskí interpreti so svojich úboroch.

Nebolo to včera, keď Claudio Abado dirigoval Novosvetskú, 9. symfóniu Antonína Dvořáka. Nedá sa zabudnúť na dávny film o jeho mladosti – Predohra ku sláve.

Novosvetská vyjadruje smútok za vlasťou v cudzom svete. Keď som raz pristával v USA, hrali ju v lietadle naplno. Dole sa valila rozvodnená Mississippi, neďaleko bola táto symfónia skomponovaná.

Maďarka Tóth Gabi (alebo Rajonngozi Oldal Atkozott?) vystihla piesňou Nyar (?) smútok a osamelosť puszty. Pamätám sa, na stále opakovanie v reportáži rozhlase Somorú realitáš, pretože vtedy Maďari s Puškášom prehrali futbal na Népstadióne s Nemcami.

Ima Sumac (1922-2008) bola peruánska speváčka, ktorá svojim hlasom vytiahla 5 oktáv.

Taliani, ani ja, nevieme zabudnúť na Toto Cutugno a jeho sanremský hit Sono Noi.

Za dva dni stačilo, na viac hriechov sa nepamätám.

Sedem statočných – v piatok trinásteho

13.09.2024

Sú mojimi obľúbencami: sochár Michelangelo Buonarotti, maliar Caravaggio, hudobník Gustáv Mahler, spisovateľ Konštantín Paustovskij, básnik Rudolf Dilong, spevák Freddie Mercury a kardinál Tomáš Špidlík. Michelangelo Buonarroti (+1564) bol geniálny sochár, maliar, architekt a básnik. Keď mal 15 rokov, jeho talent si všimol Lorenzo de Medici a adoptoval si ho. Maľoval aj [...]

Fantastická „Symfónia tisícov“ Gustáva Mahlera

08.09.2024

8. symfónia Es-dur – „Symfónia tisícov“ je grandiózne dielo s troma zbormi, veľkým orchestrom a 8-mi sólistami. Odznela 6.9.2024 v sále Slovenského rozhlasu v Bratislave, pod vedením bravúrneho a energiou nabitého Ondreja Lenárda, ktorý sa 9.9. dožíva 82 rokov. Jej dve časti trvali hodinu a 25 minút, v Bratislave sa uskutočnili prvýkrát po 27 rokoch! [...]

21. Kalvárska olympiáda je za nami

03.09.2024

Uskutočnila sa tradične v Nitre, na Kalvárii, za účasti asi stovky pretekárov a divákov. Zvony na kostole ohlásili začiatok o 10,45 a nemilosrdné boje sa začali. Tradične sa začalo futbalom Kalvária: Stračia cesta. Vlani vyhrala Kalvária 7:1, tentokrát Stračáci kúpili veľkých hráčov, ktorých korene vraj boli z tejto slávnej štvrti. Na kontrolu ich OP [...]

Škola / Školáci / Žiak / Žiaci / Výučba / Učenie /

Na škole v Kráľovskom Chlmci sa po páde z okna vážne zranil chlapec

19.09.2024 17:11

Potvrdili to záchranári, polícia aj primátor mesta Karol Pataky.

ČR Bohumín počasie záplavy povodne situácia

Povodne českým voličom ukázali, načo sú im dobré kraje

19.09.2024 17:00

Hoci v niektorých volebných obvodoch sa voliči budú k provizórnym hlasovacím miestam doslova brodiť bahnom, pohroma uplynulých dní im s rozhodovaním môže pomôcť.

Vrch Vápeč, Strážovské vrchy, mReportér

Riaditeľ štátnych ochranárov odvolal riaditeľa CHKO Strážovské vrchy

19.09.2024 16:04

Novým riaditeľom bude Maroš Kapusta.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 47990x
Priemerná čítanosť článkov: 1333x

Autor blogu

Kategórie