Založ si blog

Sedem statočných – v piatok trinásteho

Sú mojimi obľúbencami: sochár Michelangelo Buonarotti, maliar Caravaggio, hudobník Gustáv Mahler, spisovateľ Konštantín Paustovskij, básnik Rudolf Dilong, spevák Freddie Mercury a kardinál Tomáš Špidlík. 

Michelangelo Buonarroti (+1564) bol geniálny sochár, maliar, architekt a básnik. Keď mal 15 rokov, jeho talent si všimol Lorenzo de Medici a adoptoval si ho. Maľoval aj Sixtínsku kaplnku, Posledný súd z r. 1535 – 1541 je jeho najväčšou freskou. Je aj autorom schodiska Cordonata na Kapitolskom námestí, Senátorského paláca, fasády Paláca konzervátorov (Palazzo dei Conservatori), časti architektúry bazilík sv. Petra a Panny Márie, anjelov a mučeníkov (Basilica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri).

Michelangelo Merisi da Caravaggio (+1610) má v rímskom kostole San Luigi dei Francesi.  triptych o mýtnikovi Matúšovi, keď pohľad Krista ho odpútal od peňazí a kamarátov. Mal problémy s morálkou a zákonmi. Zomrel skoro, na vrchole slávy. Jeho obrazy sú pýchou galérií, 20 z nich je v Ríme. Vidno z nich jeho hlboké náboženské vedomosti – 65 z nich má náboženský motív. Jeho Kristus, Mária a svätí sú z mäsa a krvi. Obraz Madony s hadom visel v Chráme sv. Petra iba pár dní. Aj Madona pútnikov bola za realistický obraz chudobných kritizovaná. Jeho testament je z r. 1607 – Sedem skutkov milosrdenstva. Je v kostole Pio Monte della Misericordia v Neapole. Posledné jeho dielo je z r. 1610 – Martýrium sv. Uršule.    

Gustáv Mahler (+1911) patrí medzi najväčších skladateľov symfonickej hudby, plnej smútku a aj radosti a optimizmu. Mám rád jeho symfónie, rozsiahle diela s veľkým orchestrom, sólistami a zbormi. Narodil sa v židovskej rodine v českom Kališti. V ich rodine zomrelo sedem súrodencov, v jeho manželstve dve dcéry. Päť piesní o mŕtvych deťoch sú nádherne presmutné, neraz ich spievala, aj v Ríme, moja dcéra Mária: „Často si myslím, že si len vyšli von a zasa sa vrátia domov, len si vyšli k výšinám a my ich tam dohoníme v žiari slnka.“ Znie to romanticky, ale je to o smrti. Tí, ktorí vyšli k výšinám, sa už nevrátia. Mahler bol hlboko veriaci, pochovali ho vo viedenskom Grinzingu.

Konštantín Paustovskij (+1968) písal o svite hviezd na mori, kráse ruskej krajiny, tichom toku riek, nočnom speve slávika. Učil láske k ľuďom, v starobe som sa vrátil k Zlatej ruži. Páči sa mi autorova viera v dobro a jeho nádej v harmóniu sveta a nesmrteľnosť lásky. Mám rád jeho vieru v inšpiráciu, ktorá náhle odhalí, čo môžeš urobiť a aj poznanie, že tvorivosť vyhasne, ak sa nechá bez potravy. Cenná je skúsenosť, že ak niečo odkladáme, môže sa to premeškať. Fascinuje ma vedomie, že stále môže prísť dôležitá myšlienka, treba ju trpezlivo čakať. Ľutoval, že život nežil podľa vlastného srdca, ale bol zamestnaný inými záležitosťami. Svoj sen neuskutočnil – nenapísal knihu o svojom živote, nie aký bol, ale aký mal alebo mohol byť.

Rudolf Dilong (+1986) bol františkán a básnik. Zo Slovenska musel újsť do zahraničia v r. 1945, prežil tam smutnú históriu. Stretol som ho po slovenskej omši v r. 1976 v Pittsburghu, výborne kázal o márnotratnom synovi. Pozval ma do cely jeho kláštora, rozcítil sa pri spomienke na Oravu. Napísal asi 100 básnických zbierok, nebol o ne záujem u krajanov v USA, ani doma. Dal mi tri svoje zbierky, do knihy o sv. Františkovi napísal venovanie. Mal nevyliečiteľnú nostalgiu po vlasti, do ktorej sa nemohol vrátiť. Pochovaný je vo Valpairaise v štáte Indiana, mal by odpočívať na Národnom cintoríne v Martine.

Freddie Mercury (+1991) nadchýnal milióny svojimi piesňami. 16. septembra 1984 som bol na koncerte jeho kapely Queen v Mníchove. Spolu s tisíckami ľudí sme tiež spolu spievali We are the champions. Bol výborným spevákom, šoumenom a búrlivou osobnosťou, ktorá najmä mladým urobila a zanechala veľa radosti. Posledné piesne pred jeho smrťou majú hĺbavé a rozlúčkové slová. Zomrel príliš skoro, ale jeho odkaz stále letí vesmírom.

Tomáš Špidlík (+2010) bol charizmatický kardinál, ktorý dával duchovné cvičenia aj Jánovi Pavlovi II. Neraz svojich poslucháčov rozosmial. Pri rímskych stretnutiach ma chytil za ruky a vždy mi povedal niečo pekné. Kardinálom sa stal ako kňaz, bol som na tejto slávnosti. Bol znalcom východných cirkví, spoluzakladateľ rímskeho Centra Aletti. S  Markom Rupnikom boli autormi výzdoby nádhernej pápežovej kaplnky Redemptoris Mater. Uplatnil v nej aj viaceré predmety velehradského sochára Otmara Olivu. Keď kardinála pri slávnosti jeho 85-ke všetci chválili, tvrdil, že dobre nepočuje.

Hudba je reč mieru a radosti

18.09.2024

Prezrel som si môj facebook za posledné dva dni. Našiel som tam viaceré príspevky a zdieľania, ktoré sa týkajú hudby. Bez nej by bol svet podstatne horší a smutnejší. Ďakujem všetkým skladateľom, interpretom a sólistom, aj dirigentom, zborom a orchestrom, že nám hrajú a tešia ľudí dobrej vôle. Najprv som chcel ku každej skladbe dať aj adresu, kde sa [...]

Fantastická „Symfónia tisícov“ Gustáva Mahlera

08.09.2024

8. symfónia Es-dur – „Symfónia tisícov“ je grandiózne dielo s troma zbormi, veľkým orchestrom a 8-mi sólistami. Odznela 6.9.2024 v sále Slovenského rozhlasu v Bratislave, pod vedením bravúrneho a energiou nabitého Ondreja Lenárda, ktorý sa 9.9. dožíva 82 rokov. Jej dve časti trvali hodinu a 25 minút, v Bratislave sa uskutočnili prvýkrát po 27 rokoch! [...]

21. Kalvárska olympiáda je za nami

03.09.2024

Uskutočnila sa tradične v Nitre, na Kalvárii, za účasti asi stovky pretekárov a divákov. Zvony na kostole ohlásili začiatok o 10,45 a nemilosrdné boje sa začali. Tradične sa začalo futbalom Kalvária: Stračia cesta. Vlani vyhrala Kalvária 7:1, tentokrát Stračáci kúpili veľkých hráčov, ktorých korene vraj boli z tejto slávnej štvrti. Na kontrolu ich OP [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Streľba v centre Moskvy: Hlásia mŕtvych. Krvavú prestrelku rozpútal mocenský boj miliardárov

18.09.2024 22:28

Podnikatelia v boji o majetok rozpútali prestrelku blízko Kremľa.

covid

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

18.09.2024 22:10

Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Hacker

FBI rozložila ďalšiu veľkú čínsku hackerskú skupinu. Zameriavala sa na západné krajiny

18.09.2024 21:05

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách.

Valerie Hayerová, europarlament, europoslankyňa, Obnovme Európu

Tvrdé slová v europarlamente: Odvolanie Šimečku rozprúdilo debaty, Metsolová chce reagovať

18.09.2024 20:45

Režim Roberta Fica opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky, vyhlásila francúzska europoslankyňa.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 47844x
Priemerná čítanosť článkov: 1329x

Autor blogu

Kategórie