Založ si blog

21. Kalvárska olympiáda je za nami

Uskutočnila sa tradične v Nitre, na Kalvárii, za účasti asi stovky pretekárov a divákov. Zvony na kostole ohlásili začiatok o 10,45 a nemilosrdné boje sa začali. Tradične sa začalo futbalom Kalvária: Stračia cesta. Vlani vyhrala Kalvária 7:1, tentokrát Stračáci kúpili veľkých hráčov, ktorých korene vraj boli z tejto slávnej štvrti. Na kontrolu ich OP nebolo času kvôli GDPR.

Za Kalváriu nastúpili Mikloškovci: Jožo st. – 85, Dano st.- 47 et company (Saša st. Saša ml,, Dano ml., Juraj -10 ročný a Rita – 16). Stračáci boli na sádle živení, najnižší mal 180 cm – vekový priemer asi 25. Dobre hrali, ale sme sa nedali, aj keď sme prehrali 3:7. Naše góly dali: Dano st. 2, Dano ml.- 1, súperi vsietili Guba 3, Hajneman 2 a Galan 2. Na rok kúpime Messiho a Ronalda a rýchlo im vybavíme kalvárske občianstvo.

Po futbale sa hádzalo na basketbalový kôš, stále z väčšej diaľky. Najprv mal každý 3, potom 2 a nakoniec 1 hod. Kto nedal, išiel handry fajčiť. Nastúpilo 22 hráčov – toto sú víťazi:

  1. Pavol Galán ml.
  2. Rastislav Palacka
  3. Monika Čerňanská – Miklošková

O prestížneho kráľa futbalových strelcov sa kopalo futbalkou do hokejovej bránky. 14 hráčov strieľalo stále z väčšej diaľky so stále menším počtom rán. Výsledky sú tieto:

  1. Jozef Mikloško najst.
  2. Alexandra Miklošková ml.
  3. Pavol Galán st.

Po obedňajšom guláši s rôznymi nápojmi, podľa veku stravníkov, sa poobede začalo s klasickou disciplínou – guľkami na dorgy. Postavilo sa ich päť, na tri sa dala jedna gramorka a v troch kolách stále s menším počtom pokusov súťažilo v troch kolách 20 pretekárov.

Saki kontroloval prešlap, šotole a či hakerky neboli sklenené (cikerky mohli byť!)  Poradie bolo prekvapujúce:  

  1. Jozef Mikloško, st.
  2. Jozef Steszkál
  3. Jozef Holka

 V hádzaní do terča šípkami boli štyri kolá, v ktorých bolo najprv 30, potom 12, neskoršie 6 a nakoniec traja finalisti. Medaily získali: 

  1. František Tomášik
  2. Pavol Galán
  3. Peter Blickling

V streľbe šlajdrom si pretekári priniesli všelijaké inštrumenty, aj švajčiarsky model, ale hneď po prvých pokusoch všetkým veľkoryso požičiavali svoje praky Jozef Hoľka a Fero Látečka. Porušili zásadu, že šlajder, fajka a manželka sa nepožičiava. Výsledky prekvapili, keď pretekár z Dunajskej Lužnej pobil starých šudérov:

  1. Daniel Mikloško st.
  2. Jozef Holka
  3. Igor Furka

Po minulých pádoch a zraneniach sa Formula 2 na káričkách bez bŕzd uskutočnila, skôr pre kamery a fotoaparáty. Suverénne išiel Fero Látečka, a trio mladých Mikloškovcov z Dunajskej Lužnej. Záchranka tentokrát nebola potrebná.

Laco Učnay, ktorý je mnohonásobný majster aj Európy v  leteckých modeloch, bol vraj na dovolenke v Chorvátsku, aj keď dodržal slovo a poslal víťazom 21 pohárov, ktoré získal ako letecký modelár. Exhibícia jeho eroplánov sa posunula o rok! Diplomy zohnala Zuza Vargová, ceny poslal Jogo Mikloško, ktorý bol v Šaštíne. Dodo Holka organizoval olympijský výbor, ktorý sa nezišiel ani raz.


Fototermín bol, aj keď bolo chybou, že až v závere, keď nás už bolo pomenej. Nabudúce bude cez guláš, vtedy je účasť najväčšia. Vína z Pi-klubu od Markovicsa vo Vinosadoch bolo málo, kalvársky čingír Doda Holku bol iba členom ÚV. 

Z účastníkov minulých hier, okrem už spomenutých, prišla Helena Salajová, Magda Juhásová, Júlia Vargová, Márie Mikloškové st. a ml., Sáša Miklošková, Jožo a Vojto Strnisko, Aurel Janščák, Ivan Kačír, Rudo Guba, Igor Furka a jeho brácha Marián zo Švajčiarska,  Rodo Hudák a jeho manželka, pisatelka diplomov… Najstarším bol Milan Tankovič – Tĺčik (89), ktorý prišiel na vlastnom aute. Jozef Steszkál – Saki (85+) porazil Jozefa Miklošku – Caca (85+), o pár mesiacov. Najmladší účastník bol Richard Hudák (5), Juraj Mikloško (10) bol výborný najmä vo futbale. Všetci tradične súťažili spolu, bez ohľadu na vek, rasu, náboženstvo, pohlavie a triedny pôvod.


Na konci mala byť hudba a tanec, pre 32 stupňov v tieni neboli. Pri lúčení sme si to so sličnými pretekárkami vynahradili. Voľne debaty a vadenie prebiehali celý deň, politika nikoho nezaujímala.

Je veľmi pozoruhodné, že kamarátstva spred 70, aj 80 rokov, sú stále pevné a nič, iba odchod do večných lovíšť, ich na chvíľu preruší. Dodo Holka si v úvodnom prejave spomenul na tých, ktorí od nás odišli v poslednom čase: Karči Félix, Jano Furka, Gabika Gabmayerová, Pišta Guba, Karol Holička a Eva Záhoráková – RIP.

21. KOH sú minulosťou. Nech žijú 22. KOH, ktoré budú 6.septembra v Jubilejnom roku 2025.

Sedem statočných – v piatok trinásteho

13.09.2024

Sú mojimi obľúbencami: sochár Michelangelo Buonarotti, maliar Caravaggio, hudobník Gustáv Mahler, spisovateľ Konštantín Paustovskij, básnik Rudolf Dilong, spevák Freddie Mercury a kardinál Tomáš Špidlík. Michelangelo Buonarroti (+1564) bol geniálny sochár, maliar, architekt a básnik. Keď mal 15 rokov, jeho talent si všimol Lorenzo de Medici a adoptoval si ho. Maľoval aj [...]

Fantastická „Symfónia tisícov“ Gustáva Mahlera

08.09.2024

8. symfónia Es-dur – „Symfónia tisícov“ je grandiózne dielo s troma zbormi, veľkým orchestrom a 8-mi sólistami. Odznela 6.9.2024 v sále Slovenského rozhlasu v Bratislave, pod vedením bravúrneho a energiou nabitého Ondreja Lenárda, ktorý sa 9.9. dožíva 82 rokov. Jej dve časti trvali hodinu a 25 minút, v Bratislave sa uskutočnili prvýkrát po 27 rokoch! [...]

Petr Drulák, Vladimír Palko a Dag Daniš…

24.08.2024

Sledujem články a prejavy týchto troch pánov a som rád, že plnia úlohu médií, ktoré píšu objektívne iba o počasí… Dnes dám prednosť prvému z nich. S prof. Petrom Drulákom som mal nedávno česť sa porozprávať. Téma našej a medzinárodnej situácie ma zaujíma, mrzí ma, že to nesmeruje k lepšiemu. Prečo? Chcel som o tom napísať krátku úvahu, ale… [...]

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

Stupava záplavy povodeň

Škody po povodniach sú veľké, to najhoršie ešte nie je za nami, vyhlásil Fico. Stretol sa aj s Vallom, Drobom a Viskupičom

16.09.2024 17:21, aktualizované: 18:38

Slovensku ponúkla pomoc s povodňami aj Ukrajina. Škody sú podľa Tarabu miliónové.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 47031x
Priemerná čítanosť článkov: 1344x

Autor blogu

Kategórie