Založ si blog

Už 24 rokov tu Laco Mokrý chýba

Ladislav Mokrý (Doc., PhDr., CSc.), hudobný vedec,  pedagóg, muzikológ a organizátorom hudobného života je už temer štvrťstoročie preč.

V r. 1968-1992 riaditeľom Slovenskej filharmónie, stál pri zrode Bratislavských hudobných slávností, bol predsedom festivalového výboru, predsedom Slovenskej hudobnej rady, funkcionárom Zväzu a Spolku hudobných skladateľov, riaditeľom Slovkoncertu. V r. 1968-75 bol členom výboru Medzinárodnej hudobnej rady UNESCO, v r. 1971-5 jej generálnym tajomníkom, v r. 1976-82 viceprezidentom.  

Veľa publikoval a prednášal, ovládal sedem svetových jazykov, v ktorých simultánne tlmočil. Napriek jeho funkciám, vždy zostal skromným človekom so zmyslom pre problémy druhých.

V r. 1995 sme spolu založili nadácie Spolupatričnosť a F. Schillera na ochranu života, rodiny, vzdelania, kultúry a ľudských práv. Bol som predsedom, Laco bol podpredsedom. Zorganizovali sme veľa, aj umeleckých podujatí, on ich vymýšľal.

Neraz mi hovoril, že už dlho nebude žiť, neveril som mu. Bol som šokovaný, keď 19.9.2000, 68-ročný, náhle zomrel. Uverejnil som vtedy moju spomienku na neho. Jej jadrom bolo toto:   

„Milý Lacko, na tvoje návštevy nemocnice som si už zvykol. Vždy si sa potom zasa objavil, ďalej si pomáhal iným, tvoril smelé projekty a skromne stál v pozadí. Kto nám bude teraz generovať umelecké nápady, s kým budem diskutovať, komu budem zbierať známky pre vnukov, kto bude sprevádzať priateľov Bratislavou a rozprávať im o jej každom kameni?

Bol si fenomén „Mokrý“, chodiacou encyklopédiou, všestranne vzdelaným človekom, ktorý vedel všetko, najmä o hudbe, umení a histórii. Tvoje názory boli jasné, rozumné a zdôvodnené. Až na Tvojom pohrebe som sa dozvedel o Tvojich bývalých funkciách, o ktorých si nikdy nehovoril. Bol som hrdý, že som sa mohol pokladať za Tvojho priateľa. Poznali Ťa a vysoko hodnotili vo svete, doma si bez reptania často znášal ústrky od ľudí, ktorí Ti nesiahali ani po kolená.

Tvoje nápady a vízie boli vždy zaujímavé a originálne. Som presvedčený, že už v nebi so sv. Cecíliou organizuješ perfektné koncerty. Svoj údel si statočne niesol, so starosťami si nikoho nezaťažoval. Veril si v Boha, svedectvo jezuitu Igora Vajdu na pohrebe nás prekvapilo. Verím, že ten, komu si uveril, Ťa s úsmevom prijal k sebe.

Budeš nám veľmi chýbať. Ďakujem Ti za všetko, nikdy na Teba nezabudnem.“

Sedem statočných – v piatok trinásteho

13.09.2024

Sú mojimi obľúbencami: sochár Michelangelo Buonarotti, maliar Caravaggio, hudobník Gustáv Mahler, spisovateľ Konštantín Paustovskij, básnik Rudolf Dilong, spevák Freddie Mercury a kardinál Tomáš Špidlík. Michelangelo Buonarroti (+1564) bol geniálny sochár, maliar, architekt a básnik. Keď mal 15 rokov, jeho talent si všimol Lorenzo de Medici a adoptoval si ho. Maľoval aj [...]

Fantastická „Symfónia tisícov“ Gustáva Mahlera

08.09.2024

8. symfónia Es-dur – „Symfónia tisícov“ je grandiózne dielo s troma zbormi, veľkým orchestrom a 8-mi sólistami. Odznela 6.9.2024 v sále Slovenského rozhlasu v Bratislave, pod vedením bravúrneho a energiou nabitého Ondreja Lenárda, ktorý sa 9.9. dožíva 82 rokov. Jej dve časti trvali hodinu a 25 minút, v Bratislave sa uskutočnili prvýkrát po 27 rokoch! [...]

21. Kalvárska olympiáda je za nami

03.09.2024

Uskutočnila sa tradične v Nitre, na Kalvárii, za účasti asi stovky pretekárov a divákov. Zvony na kostole ohlásili začiatok o 10,45 a nemilosrdné boje sa začali. Tradične sa začalo futbalom Kalvária: Stračia cesta. Vlani vyhrala Kalvária 7:1, tentokrát Stračáci kúpili veľkých hráčov, ktorých korene vraj boli z tejto slávnej štvrti. Na kontrolu ich OP [...]

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

Stupava záplavy povodeň

Škody po povodniach sú veľké, to najhoršie ešte nie je za nami, vyhlásil Fico. Stretol sa aj s Vallom, Drobom a Viskupičom

16.09.2024 17:21, aktualizované: 18:38

Slovensku ponúkla pomoc s povodňami aj Ukrajina. Škody sú podľa Tarabu miliónové.

povode, záplavy, Devínska Nová Ves

Domy v Devínskej Novej Vsi sú stále pod vodou, miestni spomínajú na povodeň spred 11 rokov. Tvrdia, že bolo horšie

16.09.2024 17:15

Obyvatelia Devínskej Novej Vsi ani nemusia sledovať správy o stúpajúcich hladinách Dunaja a Moravy. Vývoj hydrologickej situácie do slova cítia na vlastnej koži

polícia, páska, požiar

V banskej šachte v Koši objavili dvoch mužov bez známok života. Uzatvorená bola už dva roky

16.09.2024 15:23, aktualizované: 16:11

Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 47027x
Priemerná čítanosť článkov: 1344x

Autor blogu

Kategórie