Založ si blog

Európska únia – rozmanití ale nezjednotení!

Brusel, EÚ, EK a EP sa od nás vzďaľujú. Stále niečo vymýšľajú, prikazujú a snažia sa zasahovať do národných kompetencií. USA a NATO za tým nezaostávajú a prilievajú do ohňa rozpálenej medzinárodnej situácie.   

Máme za sebou 40 ročnú skúsenosť s komunistickou totalitou, tento rok  beží 35-tý rok snáh o slobodný život. Stále nám však niekto komplikuje život a ťahá nás do vecí, ktoré sa nás netýkajú.

Rok 1989 nám priniesol vytúženú slobodu. Chceli sme mať spoločný trh, financie a zákony, ale aj spoločné duchovné, kultúrne a morálne hodnoty. Pripomínam, že európska civilizácia sa opiera o tri pahorky – Kapitol, Akropolu a Golgotu. Kapitol symbolizuje právo, spravodlivosť a silu, Akropol umenie, demokraciu a vedu a Golgota lásku, obetu a odpustenie.

Po dlhých prípravách desať krajín, aj Slovensko, sa od 1.5.2004 stalo členom EÚ. K prijatiu do NATO (2002) a do EÚ prispeli aj udalosti z 11.9.2001, ktoré zblížili Západ a Východ, najmä v boji proti terorizmu. 

Diskusie o kresťanských koreňoch Európy a preambule Ústavnej zmluvy ukázali rozdiely v myslení štátnikov. R. Buttiglione v r. 2005 povedal: „Európa potrebuje dušu, sme národy so spoločnými kresťanskými koreňmi. Európa sa po   vojne začala budovať práve na nich. Ľavica túto víziu odmieta, v EÚ dominuje bruselská byrokracia. Politika sa musí opierať o hodnoty a princípy!“ 

EÚ je dnes najväčší trh na svete, euro je silnou menou, EÚ produkuje štvrtinu HDP sveta. Projekt zjednotenia Európy sa však v posledných rokoch spomalil. Patróni Európy – sv. Benedikt, Cyril a Metod, Brigita Švédska, K. Sienska a E. Stein musia ešte „pracovať“, aby Európa uznala svoje kresťanské korene.

Pod heslom „Zjednotení v rozmanitosti“ sa Európa reunifikovala. Sme rozmanití, ale zjednotenie je nereálne. Prišla globalizácia, 11. september, euro, imigrácia, priemyselná revolúcia Číny, terorizmus, Afganistan a Irak, prišli klimatické zmeny, zemetrasenia, povodne. Ľudia nechcú centralizmus Bruselu, jeho pomalosť, byrokratické predpisy a odklon od kresťanstva.

Európa vymiera, má nízky rast populácie, ale bráni sa imigrácii, ktorá prináša problémy, ale aj vykonanie prác, ktoré nemá kto urobiť. V r. 2023 sa na Slovensku narodilo 1,64 detí na ženu, čo značí vymieranie.  

Záverom pripomeniem históriu vzniku zástavy EÚ s 12 hviezdami, ktoré symbolizujú kresťanské korene a hodnoty založené na Bohu a morálke (je to z článku v Messoriho v Corriere della Serra zo 14.7.2003).

V Ríme na námestí Mignanelli stojí socha Nepoškvrneného počatia Panny Márie s 12-timi hviezdami na hlave. Takýchto sôch a obrazov je v Ríme asi 40. V 12. kap. Zjavenia sv. Jána, sa hovorí o „žene odetej slnkom, pod jej nohami je mesiac a na jej hlave je veniec z 12 hviezd.“ Číslo 12 je symbolom plnosti – 12 bolo Jakubových synov, kmeňov Izraela, aj apoštolov. Mária, ktorá  je spojnicou medzi Starým a Novým zákonom, je katolíkmi uctievaná ako Kráľovná Európy.                                                                                                

Rada Európy vyhlásila v r. 1949 konkurz na európsku zástavu. Súťaže sa zúčastnil aj katolík Arsene Heitz, ktorý mal zázračnú medailu zo zjavení Matky Božej sestre Kataríne Laboure v r. 1830 v Paríži. Túto medailu nosila aj Bernadeta Soubirous v Lurdoch, keď sa jej 11.2.1858 prvýkrát zjavila pani v modrom a bielom. Heitz dal komisii, ktorej predsedom bol Belgičan židovského náboženstva, svoj návrh – modrú zástavu s kruhom 12 hviezd. Komisia nevedela o pôvode návrhu a v r. 1955 vybrala za víťaza tento návrh, asi aj preto, že modrá a biela boli farbami nového štátu Izrael.

Uvedenie zástavy bolo 8. decembra 1955, u katolíkov je to sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie. Dátum vybrali náhodne, pre zaneprázdnenosť hláv štátov po iné dni. 

Sedem statočných – v piatok trinásteho

13.09.2024

Sú mojimi obľúbencami: sochár Michelangelo Buonarotti, maliar Caravaggio, hudobník Gustáv Mahler, spisovateľ Konštantín Paustovskij, básnik Rudolf Dilong, spevák Freddie Mercury a kardinál Tomáš Špidlík. Michelangelo Buonarroti (+1564) bol geniálny sochár, maliar, architekt a básnik. Keď mal 15 rokov, jeho talent si všimol Lorenzo de Medici a adoptoval si ho. Maľoval aj [...]

Fantastická „Symfónia tisícov“ Gustáva Mahlera

08.09.2024

8. symfónia Es-dur – „Symfónia tisícov“ je grandiózne dielo s troma zbormi, veľkým orchestrom a 8-mi sólistami. Odznela 6.9.2024 v sále Slovenského rozhlasu v Bratislave, pod vedením bravúrneho a energiou nabitého Ondreja Lenárda, ktorý sa 9.9. dožíva 82 rokov. Jej dve časti trvali hodinu a 25 minút, v Bratislave sa uskutočnili prvýkrát po 27 rokoch! [...]

21. Kalvárska olympiáda je za nami

03.09.2024

Uskutočnila sa tradične v Nitre, na Kalvárii, za účasti asi stovky pretekárov a divákov. Zvony na kostole ohlásili začiatok o 10,45 a nemilosrdné boje sa začali. Tradične sa začalo futbalom Kalvária: Stračia cesta. Vlani vyhrala Kalvária 7:1, tentokrát Stračáci kúpili veľkých hráčov, ktorých korene vraj boli z tejto slávnej štvrti. Na kontrolu ich OP [...]

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 47040x
Priemerná čítanosť článkov: 1344x

Autor blogu

Kategórie