Lojzo a Lujza sú ADHD

Lojzo nemá rád kosenie trávy u susedov – pre hluk, benzínový smrad a občasné ticho. Nie je totiž jasné, či je fajront, alebo sa iba vynáša pokosené? Obyčajne platí to druhé.

Vtákom sa v noci nechce spať, iba ráno stíchnu. Lojzo o polnoci dočíta Bunina. Noc je dlhá, snívajú sa mu pekné sny, aj keď ráno si na nič nespomenie.

Ide von, povinný okruh zahrňuje pretrhanie reďkoviek a cibuliek, zametanie suchých listov, polievanie a okopanie riadkov, z ktorých veľa úžitku nebude. Špenát zakryl hrach, petržlen je lenivý, rajčinám sa nedarí, listy uhoriek a tekvíc sa plazia po zemi. 

Lipka sa tlačí na orgován, aj jedlička ustúpila. Často v nej šantí hrdzavá veverička, holuby a škorce robia nálety, darmo ich straší biely strašiak. Lojzo každý deň niečo odreže, keď je dreva viac, spraví ohník. Minule ošľahol jablonku, toho roku si dá pauzu.

Listov tulipánov je veľa. Vzájomne si prekážajú, málo ich zakvitne. Iba ruže nikdy nesklamú, sú najprv biele, potom žltkasté, nakoniec ružové. Pri večernej vôni sa dobre píšu knihy.

Lujza, nemecký ovčiak, vylezie ráno z búdy a zašteká, aby bolo jasné, kto je tu paňou. Tentokrát jej nevadí jež, ani veverička, mačka, straka, či škorce.

Nenápadne a trpezlivo čaká na príležitosť. Keď Lojzo „nechá“ pootvorenú bránku, Lujza zmizne na prechádzku. Susedia si na ňu zvykli, iba psom na vôdzke vadí, ani ona ich nemá rada. Po štvrťhodine sa vráti domov, šťastná a mokrá z potoka. 

Celý deň si robí svoje – stráži, šteká a neposlúcha. Odhodenú tenisku donesie a čaká, že sa jej zasa hodí. Keď Lojzo váha, začne loptu hrýzť, takže „okolo lopty“ si s ňou už nezahráme. Lojzo uprace rozgajdanú búdu, dosype granule a Lujza sa nepoďakuje – je ADHD.

Leto letí, jeseň bude onedlho klopať na okná. Po teplých dňoch sa večere ochladia, aj dažde prídu, niekedy príliš dlhé. Všetko sa pestro zafarbí, onedlho na bielo…   

Umelé oplodnenie je dobrý biznis

14.10.2024

Včera, 13.10. večer. som si vypočul v Slovenskom rozhlase besedu redaktorky a psychologičky o umelom oplodnení. Podľa nej, je to dosť u nás rozšírené (štatistiku som zabudol). Oplodnenie touto metódou pre páry, ktorým sa nedarí mať dieťa sa v podstate odporúčalo. Oponentúra nebola, tak si dovolím povedať pár otázok, o ktorých sa tam nehovorilo: Bola to reklama na tento [...]

Kňaz Elias Vella z Malty má dnes jubileum

10.10.2024

10. októbra 2024 sú dva roky od odchodu Eliasa Vellu do neba – mal vtedy 81 rokov. Bol to Boží muž, mimoriadne múdry, dobrotivý a láskavý františkán. Študoval v Ríme, mal rád Taliansko. Tvrdil, že jeho farnosťou je celý svet (hovoril to aj o. Anton Srholec). Obzvlášť si obľúbil Slovensko, posledný krát ho navštívil v r. 2019. Často tu prednášal a mával [...]

Planéta 3723 sa volá Voznesenskij

03.10.2024

Spomeniem si na Sovietsky zväz, ktorý som ako matematik často navštevoval. Vládla tam totalita – „vedúca úloha komunistickej strany“ ale dobré domáce a zahraničné knihy sa vydávali v miliónoch nákladoch, vstup na koncerty klasickej hudby boli lacné a v galériách ukazovali výkvet svetového maliarského umenia. Padla mi do rúk útla knižka sovietskeho básnika [...]

Očkovanie / Očkovanie bez registrácie / Vakcína /

Očkovanie ako za čias pandémie? Na podanie vakcíny proti COVID-19 sa čaká aj niekoľko týždňov

18.10.2024 08:00

Covid je na vzostupe, no dostať sa k očkovaniu je dosť náročné

Libanon Hizballáh Izrael útoky Bejrút

Hizballáh oznámil novú eskalačnú fázu vo vojne proti Izraelu

18.10.2024 07:15

Libanonské hnutie zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely.

Zelenskyj, Meloniová, Michel

ONLINE: Kyjev odmieta, že chce jadrovú bombu. Hovorí o nejadrovom odstrašujúcom strategickom balíku

18.10.2024 06:40, aktualizované: 07:58

Nejadrový odstrašujúci strategický balík, ktorý by chcela mať Ukrajina na svojom území, môže zahŕňať rakety schopné strieľať až za Ural.

Nemecko, fabrika, nemecký priemysel

Nemecká ekonomika padá na kolená. Čo vylieči "chorého muža Európy"?

18.10.2024 06:00

Motor európskej ekonomiky sa zadrhol. Nemecké hospodárstvo je v dlhodobej recesii a nedarí sa ho oživiť.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 57606x
Priemerná čítanosť článkov: 1340x

Autor blogu

Kategórie