Život Jozefa Andrejeviča

Pred temer štyri rokmi sa na https://blog.postoj.sk/62816/jeden-den-jozefa-andrejevica opísal jeho jeden deň.  Dnešný článok bude o živote JA, ktorý už netrvá krátko. 

Minulú nedeľu mu Ezechiel pripomenul, že ak z najvyšších vetiev cédra odtrhneme konárik a zasadíme ho, vyženie konáre, prinesie ovocie a stane sa nádherným cédrom. Marek mu  povedal, že keď sa malé semienko zasadí do zeme, ono klíči a samo vyrastie na veľký strom.

Malá príčina môže vyvolať veľkú odozvu. Jednoduchá myšlienka, ktorá vás napadne, môže mnohé ovplyvniť . Alexander Puškin sa raz posťažoval: „Ako mi to tá Nataša mohla spraviť?“

Niekedy, keď vstanete ľavou nohou, zrazu zasvieti svetielko a smútok zmizne. Príčinou môže byť aj pár taktov hudby – ľudovky, piesne alebo mohutnej symfónie.

JA tešila v živote aj krása červených makov a ruží, bielych snežienok a chryzantém, fialových fialiek a levandúľ. Aj vysoké múry bugenvílií a mimóz mu učarovali. Zvláštna vôňa fuksií privoláva spomienky na detstvo, mladosť, dospelosť a starobu.

V detstve mal kŕdeľ kamarátov, raz futbalistov, potom indiánov, rybárov, filatelistov…   V mladosti ho tešil šport, úspechy a prehry, tréningy a nádeje na veľké výkony… Aj prvé lásky, o ktorých nikto nevedel, boli čarovné… 760 dní vojny bolo iných, šesť promócií a štvrťstoročie matematiky ho zavialo 8-krát do USA a 23-krát do ZSSR. 12 rokov prežil v zahraničí: päť v Taliansku, dva a pol v Čechách, dva v Mníchove. Na Rím, Prahu a Mníchov nemožno zabudnúť, aj keby ste chceli.

November dni 1989 boli najkrajšie v jeho živote. Darmo to dnes spochybňujú aj tí, ktorí vtedy chodili do základnej školy. Dlhé pôsobenie v politike skončilo 15.12.2015, keď v parlamente predniesol svoj 615-tý prejav.

Po rodičoch zdedil vieru, po tatovi Ondrejovi lásku k športu, po mame Marte radosť z písania.   Nemohla ju využiť, lebo mala ŠTB stále na krku. Zomrela 52 ročná, príliš skoro.

JA napísal 12 kníh, z ktorých sa predalo 34 tisíc kusov. Exprezident spisovateľov vyhlásil, že je našim najčítanejším spisovateľom. 15 rokov píše statusy na Facebooku, 476 blogov má na rôznych portáloch, na povale sú škatule článkov z médií.

Stále ho teší pekná myšlienka alebo spomienka, ktorá naštartuje algoritmus ADHD. V desiatkach kníh má zastrčené biele lístky, ktoré pripomínajú, kde by mal pokračovať.   

V závere života konštatuje, že najkrajším Božím stvorením je žena. Svoju má rád 60 rokov, ale v záhrade plnej kvetín sa nemožno dívať iba na jednu ružu. Boh pekné kvety stvoril aj preto, aby sa z pohľadov na ne potešili všetci.

JA je rád, keď deti a mládež vyrastajú pri mame a otcovi, keď nesedia stále pri tabletoch a  nepozerajú do mobilov, keď dospelí si nepamätajú iba piny a seniori nepotrebujú lieky. Teší ho, keď žije temer 80 rokov v mieri, ktorý by mal byť všade, keď sa ľudia držia Božích prikázov, keď biednym, aj z cudziny, pomáhame a ľudský život chránime od počatia po  prirodzený koniec.

Kant vraj všetko chápal, nepochopil iba hviezdnaté nebo nad ním a mravný zákon v ňom. Aj JA vie, že čím je starší, tým bude svet menej chápať. Jeho nádejou je, že sa to „potom“ všetko dozvie.  

Jánske ohne mu pripomenuli zapriať všetko dobré všetkým Jánom! 

Po dlhom živote prichádza krátka kniha

20.10.2024

Po mojich jedenástich knihách spomienok, dvanástou je rozprávka o príhodách kačiek a iných zvieratách. Človek – dedko sa v nej objaví iba na začiatku a na konci. Stále behá po svete a niečo vybavuje. Trochu sa mu podobám, aj keď ja som už desaťnásobný pradedko. V knižke sa dozviete, čo prežila veľká kačacia rodina. Občas ma [...]

Spomienka na Ondreja Marušiaka

19.10.2024

Spisovateľ a pamätník našej histórie Ľubo Feldek si dnes spomenul na facebooku na Ondreja Marušiaka (*14.2.1926, +17.9.2008). Som mu za to vďačný, podnietil aj mňa k spomienkam na tohto spisovateľa a prekladateľa. V marci 1996 som sa na členskom zhromaždení Spolku slovenských spisovateľov zoznámil s Ondrejom, rodákom z Hybe. Bol to smutný snem – [...]

Umelé oplodnenie je dobrý biznis

14.10.2024

Včera, 13.10. večer. som si vypočul v Slovenskom rozhlase besedu redaktorky a psychologičky o umelom oplodnení. Podľa nej, je to dosť u nás rozšírené (štatistiku som zabudol). Oplodnenie touto metódou pre páry, ktorým sa nedarí mať dieťa sa v podstate odporúčalo. Oponentúra nebola, tak si dovolím povedať pár otázok, o ktorých sa tam nehovorilo: Bola to reklama na tento [...]

Magát

Mariána Magáta uznali za vinného z extrémizmu

23.10.2024 10:58

Pôvodne Mariána Magáta uznal ŠTS v januári za vinného zo spáchania 43 skutkov.

ČR Česko Počasie Záplavy Povodne situácia

Záplavy v Česku majú ďalšiu potvrdenú obeť, ide o mladú ženu

23.10.2024 10:41

Žena bola súčasťou posádky auta, ktoré v ten deň spadlo do rozbúrenej rieky Staříč pri obci Lipová-lázně.

SR Bratislava električková trať trávnik kosenie BAX

V ceste aj D1. Bratislava sníva o električkách na letisko, Chren pochybuje o ich vyťaženosti

23.10.2024 10:30

V rámci druhej etapy je navrhnuté predĺženie ružinovskej radiály po obchodné centrum na Ivanskej ceste a v rámci tretej etapy po letisko.

libanon

Blížia sa rakety. Izrael vyzval na evakuáciu mesta Súr v Libanone. Blinken žiada ukončenie vojny v Gaze

23.10.2024 09:49, aktualizované: 10:18

Každý, kto sa nachádza v blízkosti zariadení či bojovej techniky Hizballáhu, tým ohrozuje svoj život, uviedol hovorca armády.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 45
Celková čítanosť: 59545x
Priemerná čítanosť článkov: 1323x

Autor blogu

Kategórie