Založ si blog

Život Jozefa Andrejeviča

Pred temer štyri rokmi sa na https://blog.postoj.sk/62816/jeden-den-jozefa-andrejevica opísal jeho jeden deň.  Dnešný článok bude o živote JA, ktorý už netrvá krátko. 

Minulú nedeľu mu Ezechiel pripomenul, že ak z najvyšších vetiev cédra odtrhneme konárik a zasadíme ho, vyženie konáre, prinesie ovocie a stane sa nádherným cédrom. Marek mu  povedal, že keď sa malé semienko zasadí do zeme, ono klíči a samo vyrastie na veľký strom.

Malá príčina môže vyvolať veľkú odozvu. Jednoduchá myšlienka, ktorá vás napadne, môže mnohé ovplyvniť . Alexander Puškin sa raz posťažoval: „Ako mi to tá Nataša mohla spraviť?“

Niekedy, keď vstanete ľavou nohou, zrazu zasvieti svetielko a smútok zmizne. Príčinou môže byť aj pár taktov hudby – ľudovky, piesne alebo mohutnej symfónie.

JA tešila v živote aj krása červených makov a ruží, bielych snežienok a chryzantém, fialových fialiek a levandúľ. Aj vysoké múry bugenvílií a mimóz mu učarovali. Zvláštna vôňa fuksií privoláva spomienky na detstvo, mladosť, dospelosť a starobu.

V detstve mal kŕdeľ kamarátov, raz futbalistov, potom indiánov, rybárov, filatelistov…   V mladosti ho tešil šport, úspechy a prehry, tréningy a nádeje na veľké výkony… Aj prvé lásky, o ktorých nikto nevedel, boli čarovné… 760 dní vojny bolo iných, šesť promócií a štvrťstoročie matematiky ho zavialo 8-krát do USA a 23-krát do ZSSR. 12 rokov prežil v zahraničí: päť v Taliansku, dva a pol v Čechách, dva v Mníchove. Na Rím, Prahu a Mníchov nemožno zabudnúť, aj keby ste chceli.

November dni 1989 boli najkrajšie v jeho živote. Darmo to dnes spochybňujú aj tí, ktorí vtedy chodili do základnej školy. Dlhé pôsobenie v politike skončilo 15.12.2015, keď v parlamente predniesol svoj 615-tý prejav.

Po rodičoch zdedil vieru, po tatovi Ondrejovi lásku k športu, po mame Marte radosť z písania.   Nemohla ju využiť, lebo mala ŠTB stále na krku. Zomrela 52 ročná, príliš skoro.

JA napísal 12 kníh, z ktorých sa predalo 34 tisíc kusov. Exprezident spisovateľov vyhlásil, že je našim najčítanejším spisovateľom. 15 rokov píše statusy na Facebooku, 476 blogov má na rôznych portáloch, na povale sú škatule článkov z médií.

Stále ho teší pekná myšlienka alebo spomienka, ktorá naštartuje algoritmus ADHD. V desiatkach kníh má zastrčené biele lístky, ktoré pripomínajú, kde by mal pokračovať.   

V závere života konštatuje, že najkrajším Božím stvorením je žena. Svoju má rád 60 rokov, ale v záhrade plnej kvetín sa nemožno dívať iba na jednu ružu. Boh pekné kvety stvoril aj preto, aby sa z pohľadov na ne potešili všetci.

JA je rád, keď deti a mládež vyrastajú pri mame a otcovi, keď nesedia stále pri tabletoch a  nepozerajú do mobilov, keď dospelí si nepamätajú iba piny a seniori nepotrebujú lieky. Teší ho, keď žije temer 80 rokov v mieri, ktorý by mal byť všade, keď sa ľudia držia Božích prikázov, keď biednym, aj z cudziny, pomáhame a ľudský život chránime od počatia po  prirodzený koniec.

Kant vraj všetko chápal, nepochopil iba hviezdnaté nebo nad ním a mravný zákon v ňom. Aj JA vie, že čím je starší, tým bude svet menej chápať. Jeho nádejou je, že sa to „potom“ všetko dozvie.  

Jánske ohne mu pripomenuli zapriať všetko dobré všetkým Jánom! 

Začal Festival čínskych filmov

26.09.2024

Pri príležitosti 75. výročia spolupráce ČĽR a SR veľvyslanec Číny na Slovensku J.E. Cai Ge slávnostne otvoril v kinosále SNG v Bratislave festival čínskych filmov. S voľným vstupom bude 26.-28.9.24 v kine Lumiere. Privítal nás vo výbornej slovenčine a češtine a vyslovil potešenie z rastúcich kontaktov so Slovenskom. Bol som rád, že aj veľmoc, v ktorej mnohé [...]

Reportáž z Nitry, milej Nitry

24.09.2024

Spomínal som na Rím a napadla mi Nitra, ktorá má tiež sedem pahorkov. Tak som ju navštívil. Mária mala nedávno v Nitre maturitnú stretávku. Jej manžel ju tam zaviezol, povedal jej, že medzitým pôjde navštíviť staré lásky… Manželka mu odporučila, aby teda išiel na cintorín. Cestou na cintorín si odskočil na nitriansky Hrad a to bola chyba. Išiel tam [...]

Slávna Sophia Loren má dnes 90

20.09.2024

Tentokrát sa jedná o jej roky. Bol to idol našej mladosti, výborná herečka a krásna žena. Jej filmy boli slávne najmä v 60. rokoch minulého storočia. Vtedy k nám dochádzalo málo filmov zo Západu, cenzúra nepúšťala tie, ktoré nehanili zahnívajúci kapitalizmus. Taliansko s krásnymi Taliankami a mnohými komunistami, aj keď nie [...]

Libanon, Hasan Nasralláh, Izrael, Hizballáh

Biden: Zabitie Nasralláha je spravodlivé, zaslúžil si to. USA odporúčajú Američanom odísť z Libanonu

28.09.2024 20:55

Americký prezident Joe Biden označil v sobotu zabitie vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha za "opatrenie spravodlivosti".

18 szoevetseg aliancia

Maďarská aliancia má nového predsedu - Lászlóa Gubíka

28.09.2024 18:50

Novým predsedom mimoparlamentnej strany Maďarská aliancia sa stal László Gubík. Delegáti strany ho zvolili na sobotňajšom republikovom kongrese.

Peter Pellegrini, Daniel Zmeko, Brezová pod Bradlom oslavy TTX

Pellegrini pozdravil vojakov na oslave Dňa ozbrojených síl, udelil štyri vyznamenania

28.09.2024 17:44

Ozbrojené sily sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR, uviedol prezident Peter Pellegrini.

Czech Republic Presidential Election

Voľby do českého Senátu prvýkrát vyhralo Babišove ANO, ale vláde väčšina zostala

28.09.2024 17:21

Hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša prvýkrát od svojho vzniku vyhralo voľby do Senátu.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 39
Celková čítanosť: 51838x
Priemerná čítanosť článkov: 1329x

Autor blogu

Kategórie