Založ si blog

Dnes je Rity, patrónky beznádejných vecí

Žila v Cascii, kamennom meste postavenom na kopci v Umbrii. Susedná dedina je Roccaporena, kde sa v r. 1370 Rita narodila. Z námestia Cascii vidno modré nebo, zasnežené kopce, opar nad údolím, aj v zime zelené lúky plné oviec.

Jej testamentom je ruže a krv. Žila v čase dvoch pápežov, v Ríme a v Avignone – v čase intríg, vojen, vrážd a moru, ktoré zabili dve tretiny Talianov. 12-ročná Rita sa zasnúbila a 17-ročná vydala za prchkého Pavla. Bola vernou manželkou a matkou dvojičiek. Manžel sa zúčastňoval na bitkách nepriateľských rodov. Rita ho mala aj tak rada, nakoniec ho obrátila.

V r. 1401, keď zavraždili manžela, vrahom verejne odpustila. V r. 1404-5 zomreli na choleru jej obaja synovia, zostala sama. V r. 1407 sprostredkovala mier medzi znepriatelenými rodinami. Chcela vstúpiť do kláštora, ale ju trikrát odmietli: „Kláštor je pre panny a nie pre vdovy.“ Nakoniec ju prijali, nechali ju polievať vyschnutý vinič a figovník. Nezmyselnou prácou ju skúšali a dávali najavo, akú dôležitosť jej pripisujú.

Posledných 15 rokov života mala krvácajúcu stigmu na čele. V januári 1447, v treskúcej zime počas ťažkej choroby požiadala, aby jej priniesli zo záhrady kláštora rozkvitnutú ružu a z figovníka v rodnom dome dve čerstvé figy. Mysleli si, že blúzni, ale ružu a figy našli. „Ruža medzi tŕňmi symbolizuje lásku a obetu, dve figy to, že jej deti sú v nebi“, povedal sprievodca.

22.5.1447 Rita zomrela. Už 577 rokov, v nedeľu po 22.máji, v talianskych kostoloch rozdávajú ruže. Rita bola 40 rokov rehoľníčka, bola aj snúbenica, žena, matka a vdova. Je svätá beznádejných prípadov, nemožných a zúfalých situácií. Milovala ľudí, aj nepriateľov,    takých, akí boli. Prežila veľa utrpenia a bolesti, všetko všetkým odpúšťala.

16.7.1627 ju Urban VIII. beatifikoval, 24.5.1899 Lev XIII. kanonizoval. Do jej katedrály v Cascii stále prúdia milióny pútnikov. Keď som tam bol, Neapolčania práve utekali k jej hrobu. Keď ich farár napomenul – najprv by mali ísť pozdraviť Ježiša, babka odpovedala: „Ježiša máme aj Neapole, Rita je len tu.“

Meno Rita nie je u nás rozšírené. Jednu poznám, desiatu vnučku. Na Slovensku je kostol sv. Rity v Zlatých Klasoch, v maďarskej dedine s rómskou komunitou. Na hodoch 22.5.2008 nás v plnom kostole vítali svätí s maďarským fúzmi. Arcibiskup Zvolenský kázal o Rite, najmä o jej modlitbách za svoje deti. Chceli sa pomstiť za vraždu otca ale zomreli skôr, ako to mohli urobiť. Omša bola maďarská, pri požehnaní vyrástol les ruží, aký som nevidel ani v Ríme 

Každý sa v svojom živote stretáva s udalosťami, ktoré sa zle vyvíjajú a sú niekedy mimo nášho vplyvu. Obráťme sa vtedy na sv. Ritu a pokúsme sa žiť tak, ako voľakedy ona.

Nezabudnime na Krtka Eduarda Petišku

08.06.2024

Mojich dvanásť vnukov – u desiatich pravnukov som prieskum nerobil – odchoval Krtko. Majster slova, Eduard Petiška (*24.5.1924 – +6.6.1987), svojim rozsiahlym dielom pozitívne ovplyvnil generácie našich detí, mládeže a dospelých. Bol všestranný talent – básnik, prekladateľ, dramatik. Žil v dobe, keď originalita a tvorivosť nemali veľkú cenu. [...]

Najlepšie víno je Il primitivo di Manduria

05.06.2024

Na Malokarpatskej vinnej ceste, vo Svätom Jure, boli nedávno vinné trhy. Nemohol som sedieť doma a s dcérou Mášou sme išli okoštovať. Bol už podvečer, davy sa nevalili, Perný neprišiel, tak sme stihli iba Čoko-kafé, Vínocentrum a Bognárovu pivnicu. Červené, biele a biele… Z kruhového objazdu nás vzala manželka, ktorá bez navigátora trafila [...]

Viem, prečo sa kardinálovi Ratzingerovi páčil Hesseho Knulp

03.06.2024

Dávno, predávno som prečítal knižôčku Hermanna Hesseho: Knulp. O Knulpovi som si zapamätal vetu z konca jeho života, keď si vyčítal, že celý život sa túlal, prechodil svet a nikde nezapustil korene. Boh mu na to odpovedal: „Tvoj cieľ bol vzbudzovať v ľuďoch túžbu po slobode!“ Po 40 rokoch som sa vrátil k tejto knihe a na dúšok som ju znova [...]

Peter Pellegrini, slávnostný obed, inaugurácia

Pellegrini bude iný prezident ako Čaputová. S čím prichádza a kam budú smerovať jeho prvé kroky?

17.06.2024 07:00

Kým prezidentka Čaputová niesla do palácu odkaz právneho štátu či témy spojené so životným prostredím, Pellegrini prináša témy mieru a upokojenia.

vojna na Ukrajine, mierový summit, Švajčiarsko, Giorgia Meloniová

ONLINE: Meloniová: Ak Rusko neprijme mierové podmienky, prinútime ho. Hrozí Ukrajincom elektrina len na pár hodín denne?

17.06.2024 06:25, aktualizované: 06:50

Ak Rusko nebude súhlasiť s podmienkami mierového summitu, prinútime ho, aby sa vzdalo, tvrdí talianska premiérka Georgia Meloniová.

Ursula von der Leyenová

V EÚ sa rozdeľuje moc, Slovensko bude zastupovať Pellegrini

17.06.2024 06:00

Prezident Peter Pellegrini dnes odcestuje do Bruselu, aby zastupoval Slovensko na neformálnom summite Európskej únie.

jozefmiklosko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 16884x
Priemerná čítanosť článkov: 1206x

Autor blogu

Kategórie